Publicerad:
Uppdaterad:

Folkdräkten är en av Victorias klassiker

Publicerad:
Uppdaterad:

"Man kan ha den på frackmiddag"

1 av 2 | Foto: Calle Törnström

Kronprinsessan Victoria är ideal för många flickor och klär sig med stil. Ett av hennes favoritmärken är Gucci. Men på Victoria-dagen är det folkdräkt som gäller - Ölandsdräkten.

Camilla Thulin, 41, är svensk designer och tycker att det är toppen med folkdräkter. Hon tycker inte att det är dags för kronprinsessan att rensa ut Ölandsdräkten ur garderoben.

- Nej, det tycker jag inte - jag menar alla andra kungligheter går ju omkring med folkdräkt. Det är vackra trevliga plagg som är klasslösa.

Bör kronprinsessan få ha på sig vad hon vill på sin födelsedag?

- Hon vill säkert ha på sig Ölandsdräkten på sin födelsedag. Hon ser jättefin ut i den. Det är väl mycket roligare än Gucci-kläder. Det ser kanon ut när det är soligt på Öland. Folkdräkter är ju också högtidskostym. Man kan till och med ha den på en frackmiddag, säger Camilla Thulin.

Dyrt med folkdräkt

Det mest negativa med folkdräkterna är enligt Camilla Thulin att de är så dyra. Själv har hon inte råd med en.

- Tyvärr har jag ingen svensk folkdräkt. De är för dyra, kostar ungefär 40 000 kronor. Men jag har utländska folkdräkter från bl a Turkmenistan, Indien, Pakistan och Österrike. Jag brukar köpa dem när jag är ute och reser. Sedan har jag kläderna på fest med stora gamla smycken. Jag får många komplimanger när jag har det på mig. Folk tycker dräkterna är jättesnygga. Ibland tror det att mina guldbroderade kaftaner är från Prada, Versace eller något annat modehus.

Kjolen var skål för pannkakssmeten

Det finns berättelser om ölandsdräkten och hur den har brukats. Det berättas att öländskorna använde kjolen som var gjord av sämskskinn, till att blanda till pannkakssmet i.

Så här gick det till: Kvinnan särade på benen när hon satt på en stol. Då fick hon en vattentät "skål" av sämskskinn att blanda ägg och mjöl i.

Men så har det nog inte gått till i det kungliga köket. Det är inte ens en vanlig ölandsdräkt som Victoria och drottning Silvia bär vid festliga tillfällen. Dräkten skapades av drottning Victoria, Gustav den femtes gemål och Sollidens skapare. Tillsammans med Oda Berg på Kalmar Läns Hemslöjd designade hon en kunglig ölandsdräkt som bärs än idag av kvinnorna i kungafamiljen.

Susanna Vidlund

Publicerad:
Publicerad: