"Jag tycker om de flesta människor"

NYHETER

Bo Lundgren chattar om Göran Persson, skatter, skolan och invandare

Han drömde om att bli lokförare när han var liten och regissör i övre tonåren.

I dag är Bo Lundgren ledare för landets näst största parti och drömmer om att förändra Sverige.

Förebilder och favoriträtter ingick när Bo Lundgren chattade med läsarna på söndagen. Här är hela chatten.

Bo Lundgren säger: Hej! Nu är jag här och det är bara att börja.

Pudding säger: Hej Bo! Varför har du synts så lite under veckan i Almedalen?

Bo Lundgren säger: Synts har jag nog gjort. Jag talade inte men fick uppmärksamhet i flera morgonsoffor i TV exempelvis.

Emmet säger: Vad är viktigaste egenskapen hos en statsminister tycker du?

Bo Lundgren säger: Att förstå vilka framtidsutmaningar Sverige står inför och att ha förmåga att hitta vägar att möta den.

pip säger: Av vilken anledning ska jag som är 25, kvinna, medelinkomsttagare och snart mamma rösta på moderaterna

Bo Lundgren säger: Därför att vi ger dig möjlighet att i stor utsträckning forma ditt eget liv. Exempelvis genom att du ska ha rätt att forma den barnomsorg som passar dig och familjen bäst.

Pelan säger: vad vill moderaterna gör för oss som inte är födda i Sverige ? Vad tycker moderaterna om invandrare?

Bo Lundgren säger: Världens starkaste ekonomi, USA, är ett land som byggts av invandrare. Dagens regering har misslyckats med att ta tillvara den kraft som finns hos människor som sökt sig till vårt land. Jag vill föra en politik som skapar förutsättningar för nya jobb och ser till att man också tar jobb.

noah säger: vad tycker du är moderaternas och valets viktigaste frågor i år?

Bo Lundgren säger: Ett: att den som kan arbeta har ett arbete. Två: att den som har ett arbete ska kunna leva på sin lön. Tre: att vi ska ha valuta för skattepengarna - en skola som ger alla elever bra kunskaper, vård utan köer och en rättsstat som ger trygghet genom bl a fler poliser.

anna säger: vad skulle du göra om du inte vore politiker?

Bo Lundgren säger: Antagligen jobba efter min utbildning, som är civilekonom, i ett företag eller som företagare. När jag var liten ville jag bli lokförare och när jag var 18-19 år drömde jag om att bli regissör.

fredde säger: Hej Bo! Tror du att det kommer bli färre partier i framtiden? Jag tycker att alla partier blir mer och mer lika varandra...

Bo Lundgren säger: Det behövs nog inte så många partier som i dag, men skillnaden mellan exempelvis oss moderater och socialdemokraterna är stor. Vi vill att varje människa ska ha så stor makt som möjligt över sitt liv medan socialdemokraterna mer ser människan som en samhällsvarelse med mer av politisk styrning.

örjan säger: Varför verkar det som att ni inte bryr er om miljöfrågor?

Bo Lundgren säger: Det gör vi. Inte minst för mig som just nu sitter på den släktgård i Skåne som jag drivit i några decennier. Det är en skyldighet för oss att lämna över en levande natur och en bra miljö till våra barn och barnbarn. Därför ska man inte förtidsavveckla kärnkraften. Därför ska man kunna subventionera ny miljövänligare teknik som vi exempelvis drev igenom när det gällde katalytisk avgasrening.

psst... säger: Får man lov att fråga varför moderaterna gör reklam för sig på biograferna runt om i landet, är inte det att tvinga på biopublik och ungdomar er politik? Tycker ni att det är där politiken hör hemma?

Bo Lundgren säger: Ja, varje parti måste ju nå till väljarna. Det sker genom tidningar och radio i större utsträckning än genom direktkontakt (tyvärr). Därutöver använder alla partier annonser och andra former av reklam.

Andre Assarsson säger: Har Du någonsin haft en förebild? Vem?

Bo Lundgren säger: Jag har haft förebilder på olika sätt. I politiken framför allt Gösta Bohman, som moderniserade moderaterna i början av 1970-talet och byggde en klar politik på ideologisk grund.

Sebastian Olsson säger: Det senaste året har extremhögern tagit ett rejält kliv framåt i Europa, tror du att detta har och göra med vad som hände den 11 september, vad anser du om detta och hur tror du det påverkar Sverige?

Bo Lundgren säger: Nej, det hade sannolikt inget med 11 september att göra. Orsaken är säkert en kombination av trötthet på politiska etablissemang och främlingsrädsla. Genom bättre kontakt mellan väljare och valda och en integrationspolitik som tar tillvara invandrares förmåga att försörja sig själv motverkar man en sådan utveckling. Jag hoppas att vår ambition, som är mindre politik och jobb för invandrare bidrar till en positiv utveckling för Sverige.

piaN säger: "vi vill göra kulturinstitutioner och kulturarbetare mer oberoende av statlig styrning och godtycklighet"

Vad innebär det i praktiken?

Bo Lundgren säger: Bland annat att skatten för de kulturarbetare som är egenföretagare blir lägre och att delar av företaget Svenska Spel blir en stiftelse vars ökade avkastning kan gå till kulturen.

kinetix säger: Vad tycker Moderaterna om "Bredband åt alla"?

Bo Lundgren säger: Att alla bör kunna ha bredbandsanslutning och att det bäst löses genom marknaden. Staten kan emellertid behöva göra insatser för exempelvis bredbandsanslutning i glesbygd.

simonK säger: hur ska ni ordna med bostäder åt studenter i exempelvis Stockholm?

Bo Lundgren säger: Bättre förutsättningar för billigare byggande - slopad fastighetsskatt, ökad konkurrens. Skattefri uthyrning av del av bostad.

bettan säger: vad tror du om våra insparade pensionspengar kommer de att finnas kvar om 10 år

Bo Lundgren säger: Ja.

Challe säger: Kommer du höja barnbidraget om du blir stadsminister?

Bo Lundgren säger: Jag vill helst se till att barnfamiljer får lägre skatt genom ett extra grundavdrag. Det uppgår till 15.000 per barn och år, vilket motsvarar nästan 500 kronor i månaden.

PigVomit säger: Har hört att Persson gillar köttbullar och lingonsyllt, vad är din favorit?

Bo Lundgren säger: Om jag får välja så är det bruna bönor och fläsk eller rotmos med fläskkorv. Men jag är allätare.

Tornado säger: Hur ska moderaterna angripa problemet att allt fler är sjukskrivna, barn tar antidepressiva läkemedel och att man inte har tid för varandra i samhället? Kortare arbetsvecka?

Bo Lundgren säger: Genom att ge människor mer makt över sina egna liv. Det innebär bland annat att man genom lägre skatt på arbete gör det möjligt att ha råd att arbeta mindre (samtidigt som det blir lönt att arbeta mer).

Björn säger: Hejsan Bo, tycker du att det är rätt att annonsbojkotta partier av typen Nationaldemokraterna, Sverigedemokraterna. Jag sympatiserar själv inte med dessa, är bara nyfiken på vart moderaterna står i frågan.

Bo Lundgren säger: Svår fråga, som inte avgörs av mitt parti eller andra partier utan av varje tidning själv. Min personliga uppfattning är att man inte inför annonser som klart strider mot de värderingar en tidning omfattar.

David säger: Vad är din uppfattning om Göran Persson? Både som

politiker och privatperson.

Bo Lundgren säger: Jag har träffat Göran Persson sedan början av 1990-talet men känner honom inte särskilt väl. Som politiker tycker jag naturligtvis att han driver fel politik. I övrigt tycker jag om de flesta människor.

Erik P säger: Vad tycker Moderaterna om dagens betygssystem - (IG), G, VG och MVG? Kan man göra någon förändring, i så fall vad?

Bo Lundgren säger: Betyg tidigare och fler betygssteg. Därutöver intagning till högskola efter varje högskolas egna krav. Det eliminerar taktikvalen.

Kenth H säger: Vad har (m) för politik utöver sänkta skatter? Nämn tre saker som inte har med skatter att göra.

Bo Lundgren säger: En skola som styrs av lärare och inte politiker, där alla elever kan få goda kunskaper, en nationell och gemensamt finansierad sjukvård med rätt för patienten att kräva vård utan köer, rätt för föräldrar att själva avgöra vilken barnomsorg som passar dem bäst, fler poliser - bättre återanpassning av unga brottslingar och skärpta straff för vaneförbrytare.

Sosse säger: Hur ska man behålla den svenska välfärden om man sänker skatten?

Bo Lundgren säger: Frågan är snarare hur man ska behålla den om man inte sänker skatten, så att jobben blir fler och tillväxten högre. I dag får vi in till offentlig sektor mindre per person än andra industriländer, trots att vårt skatteuttag är betydligt högre. Det visar vilken effekt vår eftersläpning, till följt av bland annat höga skatter, har haft.

Moderator säger: Tack Bo Lundgren och alla andra som har chattat idag.

Bo Lundgren säger: Tack alla som chattat!