Spionmuseum öppnar i USA

NYHETER

En pistol förklädd till läppstift och en kamera gömd bakom knapphålet i en kavaj. Nya James Bond prylar? Nej, det handlar om verkliga spionredskap som ställs ut på ett museum i USA.

Foto: International Spy Museum
DÖDLIG KYSS KGB utvecklade en pistol som ser ut som ett läppstift. Vapnet användes i Berlin under Kalla kriget.

Redskapen har använts av spioner runt om i världen och visas tillsammans med ett hundratal andra spionredskap på International Spy Museum i Washington.

Museumet slår upp portarna på fredag och har byggts upp med hjälp av information från före detta spioner runt om i världen.

Ett riktigt paradis för den som alltid önskat sig en dag som James Bond. Besökarna får bland annat lära sig att knäcka hemliga koder och testa förmågan att lokalisera hemliga mötesplatser.

”Dödskyss” lanserades av KGB

Mer än 1 000 spionredskap har samlats in från USA, England, Östtyskland och Sovjet. Bland dem finns bland annat läppstiftspistolen som döpts till ”Dödskyssen”. Den tillverkades i mitten av 1960-talet och användes av KGB under Kalla Kriget.

Kavajen där en kamera gömts i ett knapphål, lanserades också av KGB. Kameran aktiverades med ett redskap som placerats i fickan på kavajen och så lyckades spionen ta en bild genom knapphålet.

Ulrika Nordin