Ett preventivt arbete med orkanstyrka

NYHETER

Terroristexperten om gripandet

Onsdagens gripanden av al-Qaida-medlemmar runt om i världen kommer inte som en överraskning för Magnus Ranstorp, professor vid Centrum för studier av terrorism och politiskt våld vid Universitetet i S:t Andrews i Skottland.

- Det pågår ett mycket intensivt arbete med att gripa de här individerna, säger han.

På onsdagen grep tysk polis sex misstänkta terrorister i Hamburg. De anklagas för att ha planerat terrorattacker i samröre med terrornätverket al-Qaida.

Det är ännu oklart vad de misstänkta terroristerna ska ha planerat för attack. Men Magnus Ranstorp tycker att det är bättra att ta det säkra för det osäkra.

- Man får ta det här på allvar tills vi vet mer, tills man vet vad de planerat och i vilket stadium de befunnit sig.

- Tyskland vaknade upp ganska sent i det globala kriget. Det är möjligt att de inte haft lika stor erfarenhet som exempelvis Frankrike att tackla den islamistiska extremismen, säger Magnus Ranstorp.

Arbetet framskrider

Gripandet i Tyskland på onsdagen är bara ett exempel på hur arbetet mot terrorismen framskrider.

- Det pågår ett arbete av orkanstyrka när det gäller att preventivt hitta de här olika individerna, inte bara i Västeuropa och USA utan även i resten av världen.

- Det här är ett långt krig som kommer att ha framgångar och motgångar. När man pratar med amerikanska planerare av det här kriget så talar de om fem till tio års planering.

Hur trovärdiga är de ständigt återkommande larmen om planerade dåd i USA?

Hög beredskap

- Vad det handlar om är att man inte vill bli tagna på sängen på samma sätt som den 11 september. De får in information från en massa olika kanaler och måste hålla en hög beredskap. Inte minst eftersom det varit mycket kritik mot FBI och CIA när det gäller deras hantering av den här informationen, säger Magnus Ranstorp.

Fredrik Rundkvist, Frida Johansson