Nu kan de bli gifta på riktigt

NYHETER

LONDON

Prins Charles och Camilla kan gifta sig i kyrkan.

Nu har de brittiska prästerskapet undanröjt det sista hindret.

Foto: VILL DU BLI MIN? Om prins Charles skulle ställa den berömda frågan till sin Camilla finns det nu inga lagliga hinder. Det brittiska prästerskapet släpper numera fram de frånskilda till altaret en andra gång.

I Storbritannien är det egentligen förbjudet för frånskilda att gifta sig i kyrkan.

Båda är skilda

Och då både prins Charles och Camilla Parker-Bowles tillhör dem som gått genom skilsmässor borde det vara omöjligt att ha ett kyrkbröllop.

Prins Charles skilde sig officiellt från prinsessan Diana innan hon dog, senare tog Camilla Parker- Bowles och hennes dåvarande man ut skilsmässa.

I praktiken har paret sannolikt kunnat gifta sig kyrkligt i alla fall. Men då skulle de varit tvingade att hitta en präst som var villig att gå mot kyrkans önskan om att hålla frånskilda utanför.

Det är inte helt ovanligt att engelska präster går med på ett sådant arrangemang.

Kyrkan säger ja

Men då kungahuset och den anglikanska kyrkan har så starka kopplingar kunde prinsen och hans nuvarande fästmö knappast kunna fullfölja ett sådant bröllop.

Men härom dagen bestämde den samling som styr den anglikanska kyrkan i Storbritannien att släppa regeln om förbud för frånskilda att gifta sig i kyrkan. Det som heter "General Synod" togs med rösterna 269 mot 83 beslutet.

Det är något som kyrkan hälsar med tillfredsställelse eftersom den uråldriga regeln varit svår att förklara för den engelska allmänheten.

Leif Kasvi