Dusan - en tränare som fansen litar på

NYHETER

När jag såg hans meritlista tänkte jag wow!

1 av 2 | Foto: ROGER SCHEDERIN
DET STORA LYFTET? Kim Häggström i AIK:s supporterklubb tror att Dusan Uhrin är rätt man att leda Solnaklubben till en plats i Europa.

Sist i tabellen av de tre Stockholmslagen.

Förlust i tisdags mot Helsingborg.

Kim Häggström i Smokinglirarna försöker hitta svaren.

Det här ser inte så bra ut, vad hände mot Helsingborg?

- AIK hade mycket boll som i alla matcher hela säsongen men någonstans på vägen brister det. Vi har spelet men kan inte avgöra.

- AIK måste spela enklare fotboll och få ett bättre kantspel. Passa istället för att fibbla runt med bollen som vissa spelare gör. Mats Rubarth och Stefan Ishizaki har väldigt mycket boll och de måste släppa den.

"Vi måste få stabilitet"

- Laget måste även bli mer rörligt men om någon dribblar runt bollen gör man inte några löpningar till slut. För att sammanfatta måste laget få snabbare spel, mer rörlighet och spelarna måste släppa bollen i tid.

Vad måste hända i AIK?

- Det gäller att få stabilitet och om jag får leka tränare skulle jag flytta runt lite i laget. Varför fick till exempel Tjernström spela på topp? Vad gör han där överhuvudtaget? Om han ska vara med ska han vara på mittfältet.

- Svante Samuelsson och Krister Nordin är samma typ av spelare så om jag fick byta skulle jag sätta in Åslund i stället för Samuelsson men det är känsliga byten eftersom han är kapten. Jag skulle kunna tänka mig Samuelsson i en mittbacksroll och flytta ut Lucic på samma plats som han spelade i VM då han var bra där.

Varför har det blivit så här?

- Den stora bidragande orsaken är alla tränarbyten. Det blir ingen stabilitet eftersom tränare ser på fotboll på olika sett och det tar ett tag för en tränare att överföra sin fotbollsfilosofi på laget.

Vad kan Dusan Uhrin åstadkomma?

- När jag såg hans meritlista tänkte jag wow! Det här blir bra men jag vet inte hur han tänkt sig att AIK ska spela. Det blir att vänta och se men jag tror på honom.

- Olle Nordin var inte bra överhuvudtaget. Han verkar inte vara någon taktiker om man jämför med Baxter som hade tanke bakom spelet. Det var ingen större fara att Nordin försvann och Peter Larsson var en nödlösning. I slutändan kan Dusan vara bra.

Ni har två veteraner som nu kommit tillbaka, vad betyder det?

- Krister Nordin kommer framför allt bli en enorm tillgång. Han manar på och ger järnet hela tiden. Jag hoppas det kan smitta av sig på de andra. Gary kan med tiden bli bra. Han är ju inte så matchtränad för tillfället men han har kvaliteter och erfarenhet så han blir ett bra komplement i backlinjen.

Vem har varit bäst?

- Man förväntar sig mer av laget i stort. Fler måste höja sig bra många steg men Andreas Andersson har visat framfötterna lite grann.

Vem har varit sämst?

- Spelarna läser ju också tidningen och det blir inte bättre av att man sågar dem, så jag vill inte peka ut någon speciell. Jag tror de känner på sig det här i vilket fall.

Teddy Lucic och Andreas Andersson. Har de tröttnat eller är de hetare efter VM?

- Det är klart att de är viktiga. De är mycket bra fotbollsspelare men två personer gör inget lag. Teddy verkar heltänd. Han har ett jobb att sköta och det gör han vare sig det är allsvenskan eller VM.

- Andreas är nog sugen på att sticka iväg som proffs men han kommer att kämpa för att visa sin kapacitet, annars vill ingen köpa honom.

"Vill möta skitmotstånd"

AIK ska ut i Europa och Uefa-cupen. Bra eller dåligt?

- Jag vill möta skitmotstånd så länge som möjligt för att komma så långt som möjligt.

- Första matchen är mot ett isländskt lag men jag vet inte så mycket om dem.

Vart kan ni hamna i slutet av säsongen?

- Hoppas att vi reser oss och kniper en europaplats. Det är enkelt att babbla om SM-guld när det går bra och om division ett när det går dåligt, men jag vill vara optimistisk, det blir en Europaplats.

Erik Thulin