Turister dödas under safari varje år

NYHETER

Svenska paret valde att lämna det normala turiststråket

Det svenska paret hade ordnat en privat safari för att kunna studera växter och fåglar.

När de gav sig ut i skogen med egen guide var det utanför de normala säkerhetsrutiner som gäller vid en vanlig turistsafari.

I vanliga fall sker en safari med turister i en större grupp, i öppen terräng ute på savannen. Detta bland annat med tanke på säkerheten.

Det svenska paret var erfarna Afrikaresenärer och valde att lämna de vanliga turiststråket och själva ordna med både guide och hotell. Området runt Mount Kenya är populärt och betraktas normalt som säkert, men det är ändå inte lika välbesökt som de stora öppna savannerna.

Gav sig ut i skogen

När de gav sig ut i skogen i måndags var det för att få en chans att titta närmare på växter och fåglar i området. Med sig hade de en lokal guide som kunde området.

Flygresan till Nairobi var arrangerad av företaget Basecamp, som specialiserat sig på resor för naturintresserade turister till bland annat Kenya.

- Det är en stor sorg och en stor tragedi för vår personal även om det svenska paret bara hade köpt flygresan av oss, säger Svein Wilhelmsen, vd för Basecamp.

Företaget arrangerar resor i naturnära miljö för turister som vill uppleva den afrikanska vildmarken.

Utflykterna sker med lokala guider och vakter från massaifolket som bär traditionella vapen, dock inte skjutvapen.

"Alltid i öppen terräng"

Basecamps utflykter sker vid gränsen till den stora nationalparken Masai Mara, som ligger cirka 40 mil från Mount Kenya där måndagens dödsolycka inträffade.

- Vi gör allt för att begränsa riskerna. Vi går alltid i känd terräng i fasta områden som vi tidigare undersökt och alltid med minst tre lokala massaivakter.

Ändå sker safaris på djurens villkor. Turisterna färdas antingen till fots i grupper om 5-8 personer plus minst tre vakter, eller i bil.

- Vi går aldrig i nationalparkerna eftersom det inte är tillåtet utan alltid utanför. Och vi går alltid i öppen terräng.

Enligt Wilhelmsen måste varje besökare skriva under ett papper som bekräftar att man är införstådd med riskerna under en safari och att vandringen alltid sker på egen risk.

"Förbjudet att lämna gruppen"

- Det är också strängt förbjudet att lämna gruppen under en vandrande safari, liksom det är förbjudet att lämnar bilarna under en bilsafari och vi har aldrig drabbats av någon olycka, säger Svein Wilhelmsen.

Dödsolyckor har hänt i Kenya tidigare, bland annat då turister i bil klivit ut för att kunna ta en bättre bild av ett vilt djur.

Närmare en miljon turister besöker landet varje år och olyckor är ändå mycket ovanliga. Trots det dödas i genomsnitt 1-3 turister av vilda djur varje år.

Runt Mount Kenya lever cirka 2.000 vilda elefanter. I nationalparken Masai Mara finns förutom vilda elefanter även 5.000 stora rovdjur.

Caroline Olsson