26 dog i peruansk diskobrand

NYHETER

Tiger och lejon bland de döda

1 av 3 | Foto: Överlevde Flera av de överlevande rökskadades i den svåra branden i i PErus huvudstad Lima.

Minst 26 människor, samt en tiger och ett lejon, dödades i en brand i det fullpackade diskoteket Utopia i Perus huvudstad Lima natten till lördagen, uppgav polisen.

De flesta av offren uppgavs ha avlidit av rökförgiftning i det fullpackade diskoteket, som trots att det låg i ett lyxigt köpcentrum i ett fint område saknade alla möjliga typer av tillstånd för verksamheten.

President Alejandro Toledo kunde inte besöka olycksplatsen, eftersom han redan var på väg till en annan katastrofplats - Anderna, där 59 människor dött i det ovanligt kylslagna vädret. Men han lovade i radio att ta itu med ''de oansvariga människor som har dessa olagliga etablissemang''.

Gardinerna fattade eld

Branden startade när en eldslukare med sina flammor råkade antända några gardiner vid 3-tiden på morgonen. Cirka 1 000 gäster fanns då i lokalen. Branden spred sig sedan med rasande fart, särskilt efter att en del gäster och servitörer försökte släcka den med alkohol, sade vittnen till tv-kanalen Canal N.

Häst och apa klarade sig

Folk flydde i panik, en del genom att hoppa ut genom fönstren. Förutom över 20 människor dödades också ett lejon och en tiger som skulle ha uppträtt i showen. En häst och en apa verkade ha klarat sig.

50 skadade

Över 50 personer uppgavs också ha skadats i branden, som brandkåren under morgonen fick under kontroll.

Tulio Nicolini, chef för Perus frivilliga brandkår dömde i radio ut brandsäkerheten på diskoteket som icke-existerande - såväl sprinklersystem som märkta nödutgångar saknades.

- Det är en fruktansvärd tragedi som kunde ha undvikits om det funnits tillräckliga säkerhetsåtgärder, sade han.

Mattias Lundell, TT