Ge oss buffertfonder annars...

NYHETER

LO-basen hotar stjälpa EMU-seger

En maktkamp på hög nivå pågår i det tysta mellan LO:s Wanja Lundby-Wedin och statsminister Göran Persson.

Den handlar om den nya EU-valutan euro och kan avgöra folkomröstningen i höst.

Foto: ATTACKERAD FRÅN VÄNSTER Göran Persson och regeringen får problem att ro hem ett ja i EMU-omröstningen utan LO:s stöd. Det vet Wanja Lundby-Wedin och skärper kraven.

I går slog Wanja Lundby-Wedin näven i bordet på Aftonbladets debattsida. I starkt koncentrat var hennes budskap följande:

- Ge mig buffertfonder. Annars röstar jag nej.

I höstas bestämde socialdemokraterna att de villkor de satt upp för att säga ja till att byta kronan mot euro var uppfyllda.

Men det betyder inte att LO anser att kusten är klar. De satte nämligen upp helt andra krav på LO-kongressen hösten 2000.

LO och socialdemokraterna håller just nu på att försöka brygga över klyftan mellan dem. En arbetsgrupp under ledning av finansminister Bosse Ringholm ska hitta en kompromiss. Men tiden håller på att rinna ut.

LO avgör

Om 60 dagar ska LO nämligen bestämma sig för villkoren de satte upp på kongressen är uppfyllda eller inte.

Då träffas representantskapet. Det är LO:s högsta beslutande organ mellan kongresserna och består av drygt 100 personer.

Om de bestämmer sig för att rekommendera LO:s medlemmar att rösta nej leder det med stor sannolikhet till att Göran Persson förlorar folkomröstningen. Sverige kommer inte att byta valuta 1 januari 2006.

Enligt den senaste stora SCB-undersökningen av EMU-opinionen skulle 32 procent av LO:s medlemmar rösta ja medan 42 procent skulle rösta nej om det vore val nu. Resten hade ingen uppfattning.

Förra folkomröstningen, om medlemskapet i EU, avgjordes under sista veckan före valdagen. Då bestämde sig mer än var tredje LO-medlem för vilken sida de stod på.

En stark ja-vind bland socialdemokraternas sympatisörer de sista dagarna avgjorde utgången.

Wanja Lundby-Wedin har alltså starka kort på hand i kraftmätningen med Göran Persson. Han har hittills inte gett något klart besked om han är för eller emot buffertfonder.

Reaktion på Lund

Det har däremot EMU-minister Gunnar Lund gjort. Han tycker det räcker med att statsbudgeten går med överskott. Eftersom Lund ännu inte fått någon offentlig tillrättavisning, varken av Persson eller någon annan minister, måste man anta att det är hela regeringens linje.

Därför visar Wanja Lundby-Wedin klorna.

- Vi ska inte behöva välja mellan arbete och välfärd. Först då det står klart kan LO säga ja till svenskt deltagande.

Här är kraven som ska pressa Persson

Lena Mellin