Skådespelerskan Viveka Seldahl har avlidit

Publicerad:
Uppdaterad:

Skådespelerskan Viveka Seldahl har avlidit efter en tids sjukdom.

Hon gick bort på lördagen i cancer, uppger SVT:s Rapport.

Viveca Seldahl blev 57 år.

Skådespelerskan Viveka Seldahl har avlidit.
Foto: Maja Suslin
Skådespelerskan Viveka Seldahl har avlidit.

Viveca Seldahl sade själv att hon som ung alltid var flickan som fick sjunga på skolavslutningarna. Hon blev Stockholms Stadsteaters grand old lady och verkade under hela sin karrär inom teater, film och tv.

Viveka Seldahl föddes 1944 i Överammer utanför Östersund, men växte upp i Bagarmossen i södra Stockholm. Hon utbildades på Scenskolan i Göteborg i slutet av 1960- och början av 1970-talen.

Slog igenom i "Raskens"

Genombrottet kom 1976 i rollen Nergårds-Anna i tv-serien "Raskens", där hon som så många gånger senare spelade mot sambon och mångåriga kärleken, livskamraten Sven Wollter.

De stod också på scenen tillsammans, bland annat i "Cassels Donation" i Grängesberg 1997.

På bio har vi sett henne som Rut i Colin Nutleys "Änglagård"-filmer, men också som Sonja i "Harry och Sonja" och Guldbaggebelönade rollen som Maja-Lena i "S/Y Glädjen".

Sista filmrollen blev i "En sång för Martin", där hon återigen spelade mot Wollter.

Tillsammans med honom fick hon också sonen Kalle.

Viveka Seldahl anställdes på Stockholms stadsteater 1986. Där har hon bland annat medverkat i pjäserna "Macbeth" och "Linje lusta" 1992 och 1998.

I februari i år spelade hon i "Tre systrar" mot Yvonne Lombard och Bibi Andersson. Viveka Seldahl var då redan sjuk, men valde ändå att spela färdigt pjäsen.

- Jag kommer att minnas henne som en mycket god och spirituell kamrat, och som en stor kämpe i livet och konsten, säger Tomas Bolme till TT.

Viveka Seldahl avled på Stockholms sjukhem i kretsen av sina närmaste.

Caroline Olsson, TT

Publicerad: