Förlåt, mamma

NYHETER

Den amerikanske talibanen skrev brev till föräldrarna

Den 20-årige amerikanske talibanen John Lindh skriver i ett brev till sina föräldrar att han är ledsen för all oro som han vållat sina föräldrar.

- Jag lever och mår bra, skriver han från sin cell i Afghanistan.

Foto: ROBERT YOUNG PELTON/SYGMA/SCANPIC
För åtta månader sedan åkte 20-årige amerikanen John Lindh till Afghanistan för att stötta talibanerna. Han var en av 86 talibansoldater som överlevde det blodiga fångupproret i Qala Jangi. Här får han vård på ett sjukhus för de skador han fick vid upproret.

John Walker Lindh, eller Johnny Walker som han kallas i amerikansk press, sitter för närvarande fängslad i fånglägret Camp Rhino i södra Afghanstan.

Han var en av de 86 talibanska krigsfångar som överlevde massakern på fånglägret i Mazar i Sharif.

”Jag ber om ursäkt att jag inte hört av mig på så lång tid. Jag förstår att det måste ha vållat er en massa oro”, skriver han i brevet som är adresset till ”Kära mamma och pappa”.

Brevet offentliggjordes av föräldrarnas advokat, som skickade en kopia av brevet till nyhetsbyrån AP.

”Jag lever och mår bra nere i Afghanistan och jag är i trygga händer”, skriver den 20-årige advokatsonen från Kalifornien.

Fängslad i en container

Han hålls fängslad i en container i väntan på att hans öde ska avgöras. Han har en skottskada i foten, men uppges för övrigt må efter omständigheterna rätt bra.

”Jag kan inte berätta så många detaljer om min situation, men det vore bra att höra något ifrån er”, skriver han.

Medelklasspojken från USA konverterade till islam när han var 16. När han fyllt 18 flyttade han till mellanöstern för att studera koranen. Där kom han i kontakt med talibanerna för första gången, och för ett halvår sedan flyttade han till Afghanistan för hjälpa till att bygga en – som han uppfattade det – strikt muslimsk stat.

Han greps tillsammans med hundratals andra utländska talibaner efter belägringen av Kunduz, och fördes till av Norra alliansens styrkor fångläger utanför Mazar i Sharif.

Första brevet på sex månader

Senaste gången föräldrarna hörde något från sin försvunne son var för halvår sedan när han just stod i begrepp att bege sig till Afghanistan.

Under sin tid som talibansoldat kallade han sig Abdul Hamid.

Men brevet till föräldrarna, som är daterat den 3 december, har han undertecknat med sitt gamla amerikanska namn: John Lindh.

Fredrik Rundkvist