Irak hotar med självmordsattacker

NYHETER

Saddam Hussein: Vi ska döda en miljon fiender

President Saddam Hussein har uttryckt förvissning om att irakiska soldater kommer att döda en miljon fiender om USA försöker inta Bagdad, rapporterade Iraks statskontrollerade press på lördagen enligt AFP.

- Fienden kommer inte att ta sig in i Bagdads förorter eftersom han kommer att dö. Även om de skickar en miljon soldater kommer våra pojkar att döda dem, sade Saddam inför höga militärer.

- Fienden kommer att hamna i avlägsna områden och filma dem. Fientliga medier kommer sedan att säga att de är en liten bit från Ramadi (väster om Bagdad) eller någon annanstans och nu på väg att invadera den ena eller andra staden.

- Det är så de kommer att lägga upp sin show, sade Saddam.

Verbal moteld

Irak anlade på lördagen verbal moteld mot amerikanska och brittiska uttalanden. I en intervju i det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel hotar vicepresident Taha Yassin Ramadan med självmordsattacker mot USA, i händelse av krig.

- Martyrer och självmordsangripare är vårt nya vapen och de kommer inte bara att gå till aktion i Irak. Det arabiska folket kommer att bistå irakiernas kamp för självständighet och frihet. Hela regionen kommer att stickas i brand, förutspådde Ramadan.

- Den här delen av världen kommer att bli ett hav av motstånd och fara för amerikanerna. Det kommer att bli mycket värre än någonting de varit med om hittills, särskilt på platser där den amerikanska militären är stationerad, det vill säga i Saudiarabien och Kuwait, fortsatte vicepresidenten.

Trots de hätska orden upprepade Ramadan det irakiska löftet att samarbeta med FN:s vapeninspektörer för att undvika krig.

- Men om det blir en attack mot Irak hoppas jag att det kommer att bli den gnista som befriar världen från USA:s hegemoni. Den dagen kommer när Europa inte längre kan tolerera Amerikas hegemoniambitioner, sade Ramadan.

Han förnekar också bestämt amerikanska och brittiska uppgifter om att Irak samarbetar med al-Qaida.

- Det är skrattretande. Vårt sekulära Baathparti och al-Qaida är ljusår ifrån varandra. Vi har aldrig haft något att göra med islamister och verkligen inte terrorister som den där fähunden bin Ladin.

TT