Den ensamme terroristen är nästan aldrig ensam

NYHETER

Bilden av den ensamme terroristen är på väg att krackelera.

Rakhmat Akilov visar att den ensamme terroristen ofta är långtifrån så ensam som polisen först hävdar.

En del av dem är fjärrstyrda av en "terroristsupport" på nätet för att sprida död och skräck.

Akilov kommer springande maskerad med rånarluva.

De flesta islamistiska terrorister dör när de genomför sina dåd. De få som överlever håller i regel tyst.

Förundersökningen mot Rakhmat Akilov är unik i så motto att den ger Säpo och alla andra intresserade en inblick i hur en terrorist tänker och agerar. Den 39-årige uzbeken svarar på nästan alla frågor i förhören. Det går dessutom att via en rad av hans chattar på internet att följa hur han inleder planeringen och hur den fortskrider. Han avrapporterar till en kontakt direkt efter dådet.

Förundersökningen tar effektivt död på begreppet "den ensamme terroristen".

För även om Akilov var ensam om själva genomförandet så fick han gott om hjälp och understöd via internet.

Inte knäckt identitet

Säpo har inte lyckats knäcka identiteten på de individer Akilov chattat med under tre månaders tid fram till attentatet den 7 april förra året. Men det är uppenbart att terroristen själv tror att det är Islamiska staten i Syrien som han har kontakt med eller åtminstone människor som står i direktkontakt med IS.

Akilov får hjälp med att välja mål. Han får instruktioner om hur han ska spela in en video där han svär trohetseden mot IS. Han får en lista på saker han ska köpa för att tillverka en bomb.

Akilov ser sig inte som en ensamvarg utan som en del i en global jihadistisk rörelse. Han vill vara en soldat i IS armé.

Även Sveriges första självmordsbombare Taimouir Abdulwahab som slog till invid Drottninggatan i julhandeln 2010 beskrevs som en ensamterrorist. Men även han hade kontakt med andra. En radikal islamist i Skottland dömdes för att ha skickat pengar till iraksvensken för att finansiera attentatet. Taimour hade telefonkontakt med Irak strax före dådet. Så hur ensam var han egentligen?

Instruktioner live

Dådet vid strandpromenaden i Nice i juli 2016 när 86 människor kördes ihjäl med en lastbil och det vid Westminster Bridge i London förra året beskrevs också som dåd utförda av ensamvargar. Men i båda fallen visade det sig att gärningsmännen haft kontakter med rekryterare eller andra.

Vid minst tre attentat i Tyskland där gärningsmännen först klassades som ensamterrorister visade det sig i efterhand att de fått instruktioner via en kontakt på nätet till och med under själva attentaten.

När vanliga människor ringer till supporten för att de inte har någon bild på tv:n eller för att datorn krånglar så kan terrorister kontakta dolda supportlinjer i krypterade appar för att få peptalk eller hjälp att bygga en bomb.

Amatörmässig

Det är bekvämt för säkerhetspoliser och myndigheter att stämpla dåd som lone wolf-attacker eftersom alla vet att de är mycket svåra att förhindra i förväg.

Men dagens ensamattacker är inte svåra att avslöja därför att gärningsmannen inte kommunicerar. De kommunicerar i högsta grad. Svårigheten är att det sker på krypterade kanaler som det i de flesta länder krävs domstolsbeslut för att avlyssna.

En annan sak som är slående med terrordådet på Drottninggatan är hur amatörmässigt Akilov agerar. Också det har vi kunnat se vid andra terrordåd. Planeringen är oprecis. Bomben exploderar inte. Han går runt och letar i en och en halvtimme innan han hittar en lastbil att kapa.

Vad hade hänt om han inte hittat någon? Hade han slagit till en annan dag eller hade det inte blivit något överhuvudtaget?

Outsourcad terror

Jämfört med al-Qaidas tidiga dåd är det slående hur slumpmässigt allt är. Ändå lyckas den ensamme gärningsmannen lamslå en hel nation med sitt dåd.

Den ensamme terroristen är egentligen en form av outsourcad terrorism, franschise-terrorism. IS och andra går ut med uppmaningar till sina anhängare att slå till var helst de kan. Det räcker att ett fåtal av alla tiotusentals runtom i världen nappar. IS slipper planera men kan vid behov hjälpa till med råd och stöd. Det gör att gruppen kan genomföra många fler terrordåd än de annars skulle ha kapacitet till.

I förhören säger Akilov att IS nästa steg är att genomföra större, mer noggrant planerade attentat.

Oroande tanke

Ingenting tyder på att Akilov var i en sådan position att han har någon insyn i detta. Men det är en onekligen en oroande tanke. Att IS tar upp al-Qaidas fallna mantel och siktar på att göra något lika spektakulärt som dåden den 11 september 2001 mot World Trade Center i New York.
Då är vi väldigt långt från den ensamme terroristen.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM