Kosttillskottet som är fullt av tungmetaller

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Golfstjärnan Jesper Parnevik gjorde reklam för Vulkansand i amerikansk tv.

Vulkansand innehåller höga halter bly. Även arsenik och dioxin har upptäckts i ett prov.

Livsmedelsverket varnar nu för det udda kosttillskottet.

- Stämmer det är det inte så bra, säger golfstjärnan Jesper Parnevik, en av många svenskar som provat.

Sanden sägs rensa kroppen från gifter. Men den som äter preparatet riskerar tvärtom att få i sig flera farliga tungmetaller.

Jesper Parnevik, 37, känner dock ingen större oro. Det är sju-åtta år sedan han åt av sanden. Det ingick som en del i en fruktdiet han fått tips om.

- Jag höll väl på med dieten en sex veckor och tog några teskedar lite då och då. Det skulle rensa tarmarna.

Jesper Parnevik hade precis sanerat tänderna från amalgam och hade hört att vulkansand hade en bra absorberingsförmåga och sög upp kvicksilvret i kroppen.

Parneviks reningskur fick stort genomslag i massmedia och för några år sedan var han inbjuden till Jay Lenos tv-show där han bjöd alla att smaka.

"Lär inte äta det igen"

- Förutom det har jag inte ätit något mer och lär väl inte göra det igen heller, säger han.

Det var en privatperson som vände sig till Livsmedelsverket för att få sanden analyserad. Provsvaret chockerade.

- Blyhalten var så hög att ett normalt livsmedel skulle betraktas som hälsofarligt, berättar veterinärinspektör Inger Wikström på Livsmedelsverket.

Ytterligare ett prov togs på mineralet som går under namnet "Cleanolina vulkansand". Medan blyhalten uppmättes till 7,1 milligram per kilo i ena provet, var det hela 19 milligram per kilo i det andra.

Gränsvärden finns inte

- Något gränsvärde finns inte, men bly är inte nyttigt ens i enstaka doser eftersom det lagras i kroppen, påpekar Inger Wikström som anser sanden olämplig som livsmedel överhuvudtaget.

Bly kan ge allvarliga skador på nervsystemet. Känsligheten är som störst under foster- och småbarnsperioden, varför gravida och småbarn bör vara särskilt försiktiga.

Miljökontoret i Stockholm lät ta ett tredje prov för att se om sanden innehöll andra gifter. Den visade sig innehålla såväl arsenik som dioxin.

Caroline Hougner

Publicerad: