1 300 kvinnor i upprop mot övergrepp inom politiken

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnor inom svensk politik har undertecknat ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp.

Man har samlat 250 vittnesmål inom loppet av två dygn, över 1 300 personer har undertecknat uppropet.

”Han våldtog mig senare den kvällen. När han vägrade sluta bad jag honom att ta på en kondom, men han skrattade bara åt mig”, berättar en kvinnlig politiker om en högt uppsatt partikamrat.

1 av 4

Kvinnor som arbetar inom bland annat musikbranschen, juridiken och teater- och filmbranschen har de senaste undertecknat upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier.

Nu har över 1 300 kvinnliga politiker undertecknat sitt upprop, skriver SVT Nyheter.

– Jag har följt de upprop som har varit, i bransch efter bransch. Och när uppropet når oss inom politiken tycker jag att det är väldigt bra, att hela diskussionen kommer fram i ljuset, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna till Aftonbladet.

”Vi politiker har ett särskilt ansvar”

”Många av oss går genom maktens korridorer och ser oss över axeln. Vi är färdiga med det”, skriver kvinnorna i uppropet.

Händelserna ska bland annat ha utspelat sig i politiska forum, som Riksdagen, under Almedalsveckan och i EU-parlamentet.

Förutom Lena Rådström Baastad (S) är Birgitta Ohlsson (L), Rossana Dinamarca (V) och Maria Stockhaus (M) några av kvinnorna som undertecknat uppropet.

– Vi politiker har ett särskilt ansvar att agera, och vi får aldrig acceptera att det här tystas ner. Det skulle skada förtroendet om vi skulle låtsas som att det här inte fanns inom politiken, för det finns, säger Lena Rådström Baastad.

Berättar om våldtäkt

Berättelserna som publiceras i SVT Nyheter är anonyma. En av dem, om en högt uppsatt partimedlem, beskriver en våldtäkt:

Jag var på konferens med partiet och var något överförfriskad. En ca 30 år äldre, högt uppsatt partimedlem uttryckte sin oro över min berusning och erbjöd mig en sängplats så jag skulle slippa åka ända vägen till min vän jag sov hos. Jag tackade ja.

Han våldtog mig senare den kvällen.

När han vägrade sluta bad jag honom att ta på en kondom, men han skrattade bara åt mig. Jag vågade inte konfrontera honom utan åkte tyst hem morgonen därpå, skriver den anonyma politikern.

Knivhotades till sex

I en annan berättelse ska en riksdagsman ha knivhotat den anonyma kvinnan till att ha sex.

Jag kände mig pressad till att ha sex med honom och gick till slut med på det.

När jag inte fick orgasm hämtade han en kniv, höll den mot min hals och hotade att döda mig om jag inte ’kom för honom’.

– Vi kan ju tycka att det är fruktansvärt när vi läser berättelserna – men det är ännu värre när det är helt tyst omkring det, säger Lena Rådström Baastad.

”Händer det här verkligen?”

Lena Rådström Baastad säger att hon upplevt händelser som har varit över gränsen.

– Jag har varit med om tillfällen där man har känt det där benet som trycks mot en, eller handen mot ens lår, där man ifrågasatt sig själv - händer det här verkligen? Och även rena sexuella anspelningar, där jag markerat och blivit förbannad direkt. Alla berättelser som nu har kommit fram i olika branscher visar att vi har en lång väg kvar, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE