”Prins Daniel känner till polisanmälan”

En man som varit en av prins Daniels närmsta rådgivare utreds för sexuellt ofredande.

Trots det bjöds han in till ett officiellt mingel av kronprinsessparet härom veckan.

– Deltagare på minglet tyckte det var opassande att han var där, säger en källa med insyn.

De senaste veckorna har bransch efter bransch gått ihop och protesterat mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vittnesmål som rör några av Sveriges största skådespelare till landets olika fackförbund samt toppar inom svenskt kulturliv.

Kronprinsessan Victoria har tagit tydlig ställning i Metoo-rörelsen, då svenska skådepelarna bakom uppropet #Tystnadtagning samlades i mitten på november för att läsa upp vittnesmål om övergrepp. Bland åhörarna på Södra teatern i Stockholm fanns drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

– Det är en väldigt viktig kampanj, sa Victoria i vimlet på svarta mattan, på väg in på teatern.

Nu kan Aftonbladet avslöja att en person i prins Daniels närhet utreds av polis för sexuellt ofredande.
Enligt polisanmälan som Aftonbladet tagit del av är mannen skäligen misstänkt, en anmälan som gjordes tidigare i år.

– Han är fortfarande skäligen misstänkt. Både målsäganden och den anmälde har blivit förhörda. Jag har för avsikt att redovisa ärendet till en åklagare, som i sin tur gör en bedömning om man ska åtala mannen eller inte och ta det vidare till rätten, säger Sara Stening Bygdeman, förundersökningsledare vid Citypolisen Norrmalm.

Stark koppling till en före detta partiledare

Mannen är en känd näringslivsprofil och toppar listorna med Sveriges bäst betalda pr-konsulter. Han har också en stark koppling till en före detta partiledare och är grundare till ett svenskt konsultbolag.

Mannen har anlitats för att medieträna, introducera prins Daniel för de rätta kontakterna i näringslivet samt ge honom de rätta förutsättningarna inför sitt då kommande uppdrag som gift med kronprinsessan Victoria. Han ska också ha bjudit in prins Daniel till hans privata middagar med näringslivseliten och högt uppsatta politiker.

Bjöds på mingel av kronprinsessparet

Mannen, som även var en inbjuden gäst till kronprinsessparets bröllop 2010, har coachat prins Daniel inför viktiga möten med pressen som när han och kronprinsessan Victoria förlovade sig. Hans mentorskap sägs också ska ha legat till grund för prins Daniels bejublade tal till Victoria på bröllopsmiddagen.

Margareta Thorgren, informationschef för hovet, menar att polisanmälan mot mannen är nya uppgifter för hovet.

– Det här är ingenting som jag känner till och hovet arbetar inte med den personen. Vi har ingen professionell relation med honom, säger hon.

Enligt en initierad källa till Aftonbladet har mannen fortfarande en stark koppling till prins Daniel. Han var en av de speciellt inbjudna på ett mingel nyligen hos kronprinsessparet på Haga slott. De hade bjudit både näringslivstoppar samt kända personer.

– Daniel känner till att det finns en anmälan, en anmälan som också diskuteras på mannens byrå. Deltagare på minglet tyckte det var opassande att han var där, säger en källa till Aftonbladet.

De uppgifterna är inte heller något som hovet känner till.

– Återigen, den här information är ny för mig, säger Margareta Thorgren.

”Tillbakavisar anklagelserna”

Jonas Granfelt på advokatfirman Althin är mannens advokat.

– Den kommentar vi har att lämna i dagsläget är att min klient med full kraft tillbakavisar de anklagelser som riktats mot honom. Min klients uppfattning är vidare att det är fråga om en okynnesanmälan samt att det kan vara fråga om falsk tillvitelse. Min klient har ingenting att dölja och har samarbetat fullt ut i polisutredningen. Såväl jag som min klient känner stark tilltro till den objektivitet som alltid ska prägla polisutredningar och därför förväntar vi oss att förundersökningen inom kort kommer att läggas ned, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt målsägarbiträdet Katja Muturi på advokatbyrån Thomas Bodström.

Publisert: