Försvunna banden kunde lösa gåtorna

Missarna i Palmeutredningen kan finnas på Holmérs inspelningar – nu är några mystiskt försvunna

Palmegruppens sammanträden under Hans Holmérs ledning spelades in varje morgon och kväll.

Banden skulle kunna ge besked om påstått allvarliga brister i utredningen, men hemlighålls av polisen.

TV3:s ”Efterlyst” har nu fått ut delar av materialet – och upptäckt att fyra band saknas.

– Bara Hans Holmér ­skulle komma på en sådan befängd­ idé som att spela in mötena, säger författaren och journalisten Jan Guillou.

Palmeutredningen är världens största brottsutredning och har granskats av såväl myndigheter som journalister och privatspanare.

Nu har TV3:s ”Efterlyst” för första gången fått ut material från ljudinspelningar som skulle kunna ge en insyn i hur utredningen sköttes från början.

Varje morgon och kväll

När Hans Holmér den 1 mars 1986, dagen efter mordet på statsminister Olof Palme, tog över utredningen såg han till att Palmegruppens möten klockan 09.00 och 17.00 varje dag i det så kallade Palmerummet ­spelades in.

Totalt finns 305 kassettband från de drygt 500 möten som genomfördes.

– Allt som sker under Holmérs tid finns med på banden. Alla steg de tar och facit på precis hur man gick till väga och tänkte, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Men när ”Efterlyst” begärt ut banden har man fått nobben av både Rikskriminalpolisen och kammarrätten.

De hänvisar bland annat till att förundersöknings­sekretess fortfarande råder.

”Uppgifterna i ljudfilerna innehåller även uppgifter om enskilds personliga förhållande och det står inte klart att uppgifterna kan ­röjas utan att den enskilde eller någon närstående till den enskilde lider skada eller­ men”, skriver Rikskriminalen i sitt beslut.

Enligt journalisten och författaren Jan Guillou är det märkligt att mötena har spelats in.

– Det är så galet att bara Hans Holmér skulle komma på en så befängd idé. Han trodde att han var kriminalhistoriens största geni och ville visa för eftervärlden hur skickligt han ledde arbetet, säger Guillou.

Har fått ut tre minuter

Han är inte förvånad över att banden inte har lämnats ut.

– Det räknas som ett internt­ utredningsmaterial. De säger säkert saker de är övertygade om aldrig kommer bli offentliga. Det vore jättekul för oss andra att ­veta vad de sa, men det vore inte kul för dem själva.

”Efterlyst” har dock fått ut tre minuter av upptagningarna där man hör en man ­läsa upp delar av ett protokoll. Materialet är hårt redigerat före utlämnandet.

Strider inom gruppen

I Rikskriminalpolisens beslut framgår även att fyra band saknas, de från den 6 och 25 mars samt den 6 och 25 oktober 1986. Datumen i mars sammanfaller med två tillfällen då fantombilder på en misstänkt Palmemördare släpptes.

Den 25 mars hade Hans Holmér även hållit ett omdiskuterat förhör med Lisbeth Palme. En statlig offentlig utredning kom fram till att han inte återgett hennes uppgifter på ett korrekt sätt.

I oktober 1986 ledde Holmérs huvudspår, att mordet genomförts av kurdiska ­arbetarepartiet, PKK, till ­interna stridigheter i Palmegruppen.

Tommy Lindström är före detta chef för Rikskriminalen och satt själv med på många av mötena som bandades. Han tror inte att någon har plockat bort banden för att dölja något.

– Jag var ju inte med på mötena alla dagar, men jag kan inte tänka mig att det som sades var så känsligt. Att man har olika uppfattningar om hur en utredning ska bedrivas är ju inte känsligt.

Utdrag från Holmérs mötesinspelningar

Sammanfattning av spanings- och utredningsarbetet. 860301 kl 07.40. Holmér i telefonkontakt med ledningen ifrån Borlänge. Samma dag klockan 10.50, Holmér anländer till ledningscentralen. Klockan 12.00 anländer Wranghult till ledningscentralen /…/ klockan 12.00 äger första presskonferensen rum /…/ under dagen och kvällen genomsöks samtliga soputrymmen efter tänkbara flyktvägar och klubbar kontrolleras i minst 11 fall.

Brottsplatsundersökningen ombesörjs med ledning av Vincent Lange. Beslutas att all snö transporteras från platsen /…/ söndagen den 2 mars 1986 klockan 12.00 äger presskonferens rum /…/ under dagen beslutas att samtliga containers efter tänkbara flyktvägen ska föras in till polishuset för genomsökning, samma sak gäller för sopsäckar som anträffas i fastigheter belägna i området.

19860304 klockan 09.30 möte på KK1 närvarande Holmér, Wranghult, Severin och personal från roteln. Under mötet diskuteras belöningen varvid förslag uppkommer om att summan bör uppgå till minst 500 000 /…/ presskonferens äger rum 15.30 /…/ belöningen tillkännagavs vid presskonferensen. 500 000 kronor.

Under eftermiddagen togs kontakt med BKA för att få hjälp med den så kallade signalementsmaskinen /…/ 19860305 /…/ de anträffade kulorna översändes till SKL för undersökning /…/ det står för registrering /…/ nr 1 till Wispad Och nummer 2 till FBI /…/ klockan 15.30 presskonferens i sal 200 /…/ dataterminal har inrättats i ledningsrummet. Rikskrim och KK1 ska samarbeta angående kurderna och rikskrim sköter dörrknackningen i Gamla stan. Och större insatser bör göras beträffande dörrknackningarna i kvarteren runt snickarbacken /…/ kvällsmötet klockan 18.00. Organisationsförändring som beslutats under dagen är att ledningsgruppen består utav Holmér, Wranghult, SL Pettersson och Lindström. Dörrknackningarna i Gamla stan fortsätter. Wranghult föredrar aktivitetslistan punkterna 1-27.

Publisert: