Abortstopp i Texas föll på klockan

1 av 3 | Foto: Den demokratiska senatorn Wendy Davis försökte fördröja lagen.
NYHETER

Det elva timmar långa maratonanförandet från demokraterna räckte inte till.

I stället var det en klockmiss som fällde avgörandet.

Den nya abortlagen i Texas röstades igenom för sent och bedömdes som ogiltig.

Det republikanska lagförslaget har varit på gång länge. Enligt förslaget ska inga aborter tillåtas efter den 20:e graviditetsveckan. Dessutom kommer de flesta kliniker i Texas att tvingas stänga då kraven höjs på anläggningarna. Men när lagen skulle röstas genom mötte den hårt motstånd. Den demokratiska senatorn Wendy Davis försökte fördröja lagen genom att hålla ett maratonanförande, en så kallad filibuster.

Pratade i elva timmar

I elva timmar stod hon och pratade inför Texas senat, utan tillåtelse att varken äta eller gå på toaletten.

– Jag ställer mig här och pratar för att ödmjukt ge en röst åt tusentals Texasbor. Republikanernas lagförslag är ett grovt maktmissbruk, sa Wendy Davis inledningsvis enligt CBS.

Avvek från ämnet

Förutom att man inte får äta, stipulerar reglerna för en filibuster också att man varken får stödja sig mot ett bord – eller avvika från ämnet. Det blev till slut hennes fall. Klockan 22.03 lokal tid fick hon sin tredje varning och filibustern bedömdes som ogiltig. Hade hon hållit ut i två timmar till hade lagen inte kunnat röstas igenom.
Efter den misslyckade filibustern kunde republikanerna i senaten rösta ja till lagförslaget. Beslutet möttes av upprörda protester från hundratals kvinnorättskämpar som hade tagit plats på senatens åhörarplatser.

För sent beslut

De högljudda protesterna ledde till att omröstningen drog ut på tiden. När det väl var dags reagerade både åhörare och journalister på att omröstningen skedde ett par minuter över tolvslaget. Enligt reglerna för omröstningen krävdes det nämligen att lagen röstades igenom innan 00.00 för att vara giltig.

Efter ett möte med senaten förklarade den republikanske guvernören David Dewhurst att lagen trots allt inte kunde klubbas igenom.