Svenska Anna, 25, attackerad av polis

NYHETER

Om polisens gasattack: "Som att ha syra i ansiktet"

1 av 14 | Foto: Anna Hagberg, 25, från Norrköping. Är utbytesstudent i Istanbul och hamnade mitt i kravallpolisens anfall mot demonstranter vid Taksimtorget.

Anna Hagberg från Norrköping firade sin sista tenta med en kompis.

Då slog kravallpolis till med tårgas och pansarbilar.

– Många blev skadade, säger hon till Aftonbladet.

Under fredagsmorgonen drev turkisk polis bort demonstranter från Geziparken vid Taksimtorget i Istanbul. Senare på dagen samlades demonstranterna en bit bort från den avstängda parken för att fortsätta markera sitt missnöje.

Anna Hagberg, 25, från Norrköping har studerat internationella relationer i Istanbul sedan januari och hade precis gjort sin sista tenta på fredagen när hon och en vän tog sig till Taksimtorget för att möta upp med vänner.

"Grät oavbrutet"

– Folk sov över där och det var konserter. Så vi tänkte åka dit, sitta i parken och ta det lugnt, säger Anna Hagberg.

Men helt plötsligt ändrade demonstrationen ton.

Anna såg hur mängder av människor tog sig för ansiktet och försökte skydda munnen. Helt plötsligt började alla springa – flyende från ett stort moln av tårgas. Sen var Anna mitt i gasmolnet.

– Jag grät oavbrutet, det gör väldigt ont och bränner, som att ha syra i ansiktet.

Tårgasgranater fortsatte att regna över folkmassan och Anna Hagberg såg flera personer skadas av granaterna som träffade dem i huvudet.

"Onödigt brutalt"

– Många blev skadade. Jag såg en kvinna och två barn som fastnade mitt i det hela, barnen skrek, säger Anna Hagberg som själv inte sett något våld från demonstranternas sida.

– De har hållit sig väldigt fredliga. Jag har sett dem blockera vägar med parkbänkar, men inget fysiskt våld.

Demonstrationerna som pågåt sedan början av veckan rönte sin första framgång när en lokal domstol pausade rivningen av Geziparken i väntan på en omprövning av ärendet. Samtidigt sa Turkiets inrikesminister att polisens våld mot demonstranter skulle utredas.

Anna Hagberg är kritisk mot polisens agerande.

– Jag tycker att det är onödigt brutalt just att slå till med sådan överraskning. Ska man utrymma ett torg ska man göra det med så fredliga medel som möjligt och ha i åtanke att människor inte ska bli skadade. Här känns det som att de vill skada.