Polisen: Lennart blev överkörd

NYHETER

53-åringens mystiska död förklarad

1 av 2 | Foto: Lennart Engberg hittades död vid vägen utanför Sunnansjö i Dalarna. Nu vet polisen hur han dog – men inte vem som körde det tunga fordon som blev hans död.

Lennart Engberg hittades död nästan två mil från sitt hem.

Dödsfallet har gäckat polisen. Men nu klarnar bilden av Lennarts sista timmar i livet.

– Han blev överkörd, säger förundersökningsledare Leif Olsson på Dalapolisen.

Flera vittnen har sett Lennart Engberg vandra längs vägarna mellan bostaden i Grängesberg och korsningen utanför Sunnansjö, nästan två mil bort, natten innan han hittades död.

Nu visar den rättsmedicinska undersökningen att Engbert inte blev påkörd – utan överkörd.

– Han var väldigt nedkyld och blev överkörd av något tungt fordon med breda hjul, säger Leif Olsson, förundersökningsledare på Dalapolisens trafikenhet.

Är det något en lastbilschaufför märker?

– Det är svårt att säga. Det beror på vilket hjul och så vidare. Kör man över en grävling brukar det hoppa till lite. Någonting måste man märka, tycker jag.

Nu är polisens teori att Lennart Engbert lämnade huset i Grängesberg och promenerade nästan två mil genom vinternatten. Av någon anledning har han sedan hamnat liggande, nedkyld på vägbanan i korsningen öster om Sunnansjö.

– Vi tror att han låg på vägen innan han blev överkörd, men vi vet inte. Han har nog gått där och blivit mer och mer nedkyld. Hur han hamnat på vägbanan, om han fallit ihop eller inte vet vi inte.

Vet ni varför han hamnade där han hamnade?

– Vi har inget motiv till varför han gjorde det.

Polisen har skickat Lennart Engbergs kläder till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys. Men enda sättet att veta vem som körde ihjäl Lennart Engberg är att få tag i personen som gjorde det.

– Det är inte så stor chans att få tag på personen. Men vi gör det vi kan, vi har inte gett upp än. Alla tips är välkomna som kan föra det här vidare.

Personen som körde över honom kan bli åtalad för grovt olovligt avvikande från olycksplats. Alla som är inblandade i en olycka är skyldiga att stanna och invänta polis.