Flera svenska sajter under attack

Riksdagen, regeringen och Riksbankens hemsidor ligger just nu nere.

Tidigare i dag hotade hackergruppen Anynomous med att släcka ner Riksbankens sida.

”Ikväll klockan 21 GMT (läs: 23.00 svensk tid, reds. anm) slår vi vi till mot deras plånböcker” skriver nätverket på ett internetforum.

– Den IT-ansvarige har nog all anledning att se över om hans system är motståndskraftigt, säger Anders Ahlqvist på Rikspolisen.

Anonymous publicerade hot mot Sverige på ett internetforum.
Anonymous publicerade hot mot Sverige på ett internetforum.

Vid 21-tiden i kväll släcktes flera svenska myndigheters hemsidor ner. Riksbanken och riksdagens sidor går inte att gå in på överhuvudtaget. Regeringens sida är ersatt med en tillfällig krissida med meddelandet "Det är tidvis svårt att nå Regeringskansliets ordinarie webbplats. Den är därför ersatt med en enklare version med kortfattad aktuell information, kontaktuppgifter och länkar till andra källor."

Riksbankens IT-team arbetar just nu för fullt med att få igång sajten.

– Vår externa webb har blivit utsatt för en överbelastningsattack och har varit nere sedan klockan 22, säger Fredrik Andersson, pressekreterare på Riksbanken.

Enligt Fredrik Andersson är det endast den externa webben som attackerats.

– De övriga IT-systemen är inte påverkade. Vi har beredskap och rutiner för att hantera störningar och vi har haft extrapersonal inne under dagen. Men vad jag förstår kan man inte helt och hållet skydda sig mot sådana här överbelastningsattacker, säger han.

Slog ut flera sajter

Som Aftonbladet skrivit om i går och i dag har Anonymous attackerat flera svenska företag och myndigheter de senaste dagarna.

Nätverket, som jobbar för total informationsfrihet, har slagit ut eller stört svenska sajter som hämnd mot polisens razzia mot webhotellet PRQ som har kopplingar till The Pirate Bay och WikiLeaks.

Gruppen förklarade i går i en video riktad till den svenska regeringen att fler attacker är på väg.

Ska slå till mot våra plånböcker

På forumet 4chan, där Anonymous föddes och är som starkast, diskuteras nu nästa angreppsmål: Riksbanken.

Diskussionstråden startades med följande inlägg skrivet på engelska av signaturen Anonymous:

”Nu gör vi det, bröder. Nu visar vi att det finns folk som gör motstånd. Det här är vårt internet. Det här är vårt hem. De kommer inte att göra något om vi inte slår till mot deras plånbok. Man jävlas inte med internet.”

Inlägget kompletterades med en bild som uppmanar alla Anonymous-medlemmar, 4chan-användare och hela internet att göra en så kallad DDoS-attack mot Riksbanken.se klockan 21 GMT (23.00 svensk tid).

Meddelandet, som också innehåller instruktioner till hackarnybörjare, avslutas med budskapet: ”Var emot internetcensur. Protestera. Kämpa.”

Polisen: Bör se över sitt system

Rikspolisens internetgrupp, som jobbat med Anonymous-hoten under hela onsdagen, uppmanar alla myndigheter till vaksamhet.

– Vi tar det här hotet på lika stort allvar som de tidigare. Det är svårt att bedöma vad som är mest allvarligt, men den som är IT-ansvarig bör se över att hans system är motståndskraftigt, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist på Rikspolisen.

På Riksbanken känner man inte till den specifika planen mot sajten.

– Nej, men vi vet att det finns ett allmänt hot mot svenska myndigheter just nu, säger Charlotta Edler på Riksbankens presstjänst.

Har ni ett ”motståndskraftigt system” som polisen uppmanar till?

– Vi har alltid beredskap för att vår webb ska fungera så bra som möjligt, oavsett situation

Enligt uppgifter till Aftonbladet är även sajter som riksdagen.se, regeringen.se, fra.se och sweden.se i farozonen för en Anonymous-attack.

AftonbladetAftonbladet (@Aftonbladet) | Twitter

Aftonbladet

Publisert: