Säg hej till dina grannar

avFredrik Palmqvist

Hej du!

Och grannen nickar lätt och svarar hej.

Så vill det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö att det ska gå till bland hyresgästerna ute i bostadsområdena.

MKB startat en kampanj för 1,3 miljoner kronor och sänt ut en broschyr med goda råd för att öka trivseln. Broschyren pryds av en mun med rosa läppar, som formar ordet HEJ. Kampanjen är också ett led i att öka tryggheten.

– Vi vet att i de trappuppgångar där hyresgästerna känner varandra lite bättre och kanske pratar lite med varandra. Där fungerar både trivsel och trygghet bättre och skadegörelsen minskar, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Formulera i förväg

Bolaget ger tips om hur man tar de första stegen i en ytlig relation. Det är bra att undvika ja- och nejfrågor när man försöker hitta på något trevligt att säga och att gärna formulera öppningsrepliken i förväg.

”Inte vända bort blicken”

Det kan vara de små detaljerna i vardagen som ökar grannsämjan, menar Söderström, som tycker att råden ska tas med glimten i ögat. Och det är inte meningen att man ska säga säga ett kraftfullt hej i tid och otid.

– Det går bra att le, nicka lite, eller göra en liten gest. Det handlar i grunden om att se varandra och inte vända bort blicken när man möts, säger hon.