Facket rasar: ”Väldigt väldigt förnedrande”

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Anställda måste hålla sig i trim för att orka jobba längre.

Nu rasar både IF Metall och LO mot socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons uttalande.

– Jag reagerade kraftfullt. Jag tycker att det är ett ganska cyniskt synsätt att "du får träna själv", säger Tobias Baudin, vice ordförande i LO.

När pensionsåldersutredningen presenterades i går var beskedet tydligt: förbered dig på att jobba längre.

I en intervju i TV4 News berättade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att folk då måste också måste träna mer.

–  Man har ett ansvar att hålla sig i fysisk trim. I vissa jobb ingår det som en del av jobbet att hålla sig i trim. Andra tvingas fysiskt tänka på det, hur ska jag rent fysiskt orka med mitt ganska tunga jobb?

”Väldigt förnedrande”

Kristerssons uttalande har i dag fått hård kritik från både fackförbundet IF Metall och Landsorganisationen, LO.

– Om man uttalar sig så i generella termer kan det faktiskt bland de människor som har ett väldigt hårt och slitsamt arbete vara väldigt väldigt förnedrande. Det vittnar om en okunskap om hur svenskt arbetsliv faktiskt ser ut. Jag blir väldigt upprörd, säger Anders Ferbe, ordförande i IF Metall.

Han kräver mer av ett statsråd som Kristersson.

– I vårt förbund ligger pensionsålder runt 60-62 år. Det beror på arbetsmiljön och den problematik som finns. Det är inte så att människor vill gå tidigare. För alla som gör det vet vilken enorm ekonomisk förlust de får.

LO: Cyniskt synsätt

Enligt Anders Ferbe ligger inte problemet i brist på träning. Fackmedlemmarna tränar men blir ändå utslitna.

– Vi har belastningsskador som ett utav de största problemen. Vi har kemiska hälsorisker och annat och det kan du inte träna bort. Man måste se problemen där de finns och då får man vidta de åtgärder som finns.

Tobias Baudin, vice ordförande i LO, instämmer. Även han reagerade kraftfullt över socialförsäkringsministerns påhopp.

– Säg det till dom byggnadsarbetare som sliter tungt, industriarbetare som sliter tungt under ett långt arbetsliv, välfärdsarbetande kvinnor som sliter ut sina axlar och nackar. Säga till dom att det handlar om dem själv. Det tycker jag är ganska cyniskt. Men det genomsyrar den borgerliga regeringspolitiken. Allting handlar om att det är ditt eget fel.

Lägger locket på

Ulf Kristersson har avböjt att kommentera kritikerstormen. Hans pressekreterare, Cherine Khali, anser att ministerns uttalandet är taget ur sitt sammanhang och hänvisar till hela intervjun.

– Det klippet är ett utdrag från ett långt resonemang där han (Ulf Kristersson reds anm) först har diskuterat hur viktig arbetsmiljö är och vilka reformer som måste göras inom arbetsmiljöområdet, inte minst kvinnodominerade yrken, för att sen gå över till att säga att man även har ett eget ansvar. Om Anders väljer att misstolka det vet jag inte om Ulf vill svara.

Publicerad: