Omar Mustafa ställer in konferensmedverkan

Omar Mustafa (S) kritiseras för att ha ordnat föreläsningar med ökända antisemiter.

avSara Lodin

NYHETER

Omar Mustafa ställer nu in sin medverkan på en konferens på Fryshuset.

Han skulle ha pratat om svenska muslimska ungdomars engagemang i det civila samhället.

– Han känner att han inte riktigt orkar med det här just nu, säger Lisa Hedin, kommunikationschef för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen.

Konferensen, med namnet "Religion – synlig eller osynlig", skulle ha ägt rum i dag och i morgon. Fryshuset skriver på sin hemsida att de beklagar hans återbud "eftersom vi anser att möten och dialog är en förutsättning för att hitta lösningar och skapa förståelse mellan människor."

Socialdemokraternas kommunikationschef i Stockholmsregionen, Lisa Hedin, förnekar att det är något gemensamt beslut från Socialdemokraternas sida.

– Han känner att han inte riktigt orkar med det där just nu. Vi har pratat mycket om det men det var helt och hållet hans eget beslut. Han är förstås väldigt trött efter alla samtal och påtryckningar han får, säger hon.

Hade det inte varit bra om han medverkat?

– Det är ett beslut han fattat helt själv och jag har full respekt för att han talat om att han inte orkar. Jag lägger inga vidare värderingar i det, säger Lisa Hedin.

Skrev öppet brev

Omar Mustafa, som nyligen valts in i S partistyrelse, har anklagats och kritiserats, bland annat av Svenska kommittén mot anitisemitism, för att ha bjudit in antisemiter till islamiska förbundets konferenser.

Omar Mustafa har inte velat tala ut om kritiken mot honom, men har skrivit ett öppet brev till Aftonbladet, där han bland annat skriver: "Jag har full förståelse för kritikernas syn på att dessa personers deltagande kan uppfattas som legitimering av en hatfylld och intolerant syn, inte minst har de senaste dagarnas debatt visat att det har motverkat sitt syfte. Min mening är att inga sådana personer bör bjudas in om de inte starkt tagit avstånd från sina tidigare hatfyllda uttalanden. Detta behöver vi vara mycket bättre på att säkerställa."

Även Stefan Löfven har talat ut om kritiken i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

– Eftersom han själv har sagt att han inte tycker att det var rätt att han gav tillträdelse till de här personerna, och att han också sagt att han står upp mot all antisemitism, då menar vi att det är okej. Men han måste fortsätta att leva upp till det, på samma sätt som alla andra i partiet, säger han.

"Bra att fokus lyfts bort från konflikten"

Marie Kjellsdotter Rydinger, präst på Fryshuset och initiativtagare till konferensen, säger till Aftonbladet att det är synd att Omar Mustafa i sista stund valt att inte medverka eftersom att ungdomarna velat ha honom som talare.

– Vi tycker att det är synd att han inte tog chansen att möta unga och vara med i en dialog. Han är en bra röst och är någon som ungdomarna velat lyssna till, säger hon och fortsätter:

– Men det är bra att fokus lyfts bort från den här konflikten. Det är synd att han inte kan vara med, men nu kan vi fokusera mer på ämnet det varit tänkt att handla om från början, om hur det är att vara ung muslim i dag.

I stället för Omar Mustafa kommer journalisten Rashid Musa att medverka under konferensen, som inleds av integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Aftonbladet har sökt Omar Mustafa.