"Ryskt charterplan besköts över Syrien"

Foto: Ett ryskt charterplan besköts när det flög ovanför Syrien. Obs, arkivbild.
NYHETER

Ett ryskt passagerarplan besköts med två missiler när det flög över Syrien, uppger en välinformerad källa till nyhetsbyrån Interfax.

I planet fanns 159 personer på väg hem från Egypten.

– Besättningen kunde svänga planet i tid och rädda livet på passagerarna, säger källan.

Vem eller vilka som ska ha avfyrat missilerna är okänt. Uppgifterna om missilattacken är fortfarande obekräftade. Den misstänkta attacken tros vara avsiktlig, men det är oklart om de som ska ha avfyrat luftvärnsrobotorna visste att flygplanet var ryskt.

– Syriska myndigheter informerade oss om att oidentifierade personer under måndagsmorgonen sköt missiler som exploderade väldigt nära ett civilt flygplan som tillhör ett ryskt flygbolag, säger en välinformerad källa i Moskva till nyhetsbyrån Interfax.

"Räddade livet på passagerarna"

Trots att missilerna uppges ha exploderat nära flygplanet skadades ingen i attacken. Piloterna uppges ha lyckats manövrera planet i tid.

– Besättningen kunde svänga flygplanet i tid och rädda livet på passagerarna, säger källan till Interfax.

Flygplanet tillhör det ryska flygbolaget Nordwind Airlines och var på väg från semesterorten Sharm el-Sheikh till Kazan i den ryska delrepubliken Tatarstan, rapporterar nyhetsbyrån RIA Novosti.

"Besättningen såg tecken på strider på marknivå som de trodde kunde utgöra ett hot mot de 159 passagerarnas säkerhet", skriver det ryska utrikesdepartementet på sin hemsida.

Det ryska utrikesdepartementet skriver i uttalandet att de gör allt för att klargöra det inträffade, och att de tagit kontakt med syriska myndigheter, men nämner ingenting om missiler. Inte heller flygbolaget har nämnt något om en missilattack. Ryska luftfartsmyndigheten medger att flygplanet var "belagt med fara" men talar inte om en riktad attack, skriver RT.

Syrien dementerar

Syriska luftfartsmyndigheten har inte fått någon indikation på att den påstådda attacken mot det ryska planet har ägt rum.

– Vi kontaktade de som övervakar trafiken inom Syriens luftrum. Ingen av flygkontrolltjänsterna eller andra marktjänster vid flygplatserna i Damaskus och Latakia har bekräftat uppgifterna om att ett ryskt plan har attackerats, säger chefen för Syrian Airlines Ghaida Abdullatif.

Flygplanet landade på utsatt tid i Kazan. Ryssland är en av Syriens diktator Bashar al-Assads starkast allierade i det syriska inbördeskriget.