S: Jobb och utbildning i stället för Fas 3

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

NYHETER

Socialdemokraterna vill skrota Fas 3.

Alla som i dag finns i åtgärden ska i stället få ett riktigt jobb med avtalsenlig lön eller utbildning med bibehållet ekonomiskt stöd.

Åtgärden belastar S skuggbudget med två miljarder.

– De här människorna befinner sig i en återvändsgränd i dag, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna presenterade en del ur sin skuggbudget under en presskonferens i riksdagen idag. Som väntat handlade satsningen om arbetsmarknaden. Deltog gjorde partiledaren Stefan Löfven, den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson och Ylva Johansson, som för partiets talan i arbetsmarknadsfrågor.

"Regeringen har misslyckats"

Stefan Löfven inledde med att göra klart att S vill skrota den hårt kritiserade åtgärden Fas 3, sista delen i jobb- och utvecklingsgarantin. Kostnaden för detta uppges belasta S skuggbudget med två miljarder 2013.

– Fas 3 är tydligaste exemplet på att regeringens jobbpolitik har misslyckats. Till och med Sven Otto Littorin som var med och införde det, har sagt att det inte fungerar, säger S-ledaren.

Totalt berörs cirka 30 000 personer. Ungefär hälften ska, enligt S-förslaget, hamna på jobb medan den andra halvan kommer i fråga för utbildning.

"Tickande bomb"

Magdalena Andersson slog i sin tur fast att utanförskapet i Sverige nästan har tredubblats.

– Långtidsarbetslösheten är en tragedi för de berörda, men också en tickande bomb för svensk ekonomi, säger hon.

Enligt Ylva Johansson finns det bara två saker som fungerar för att hjälpa arbetslösa in på arbetsmarknaden:

– De metoder som fungerar är arbetsförmedling och aktivt stöd, inte Fas 3, säger hon.

Subventionerad lön

I stället för Fas 3 vill S att de långtidsarbetslösa ska ut på arbetsmarknaden med avtalsenlig lön, eller utbildas. I dagens förslag finns en lönesubvention till företag som anställer dem på mellan 85 till 100 procent i ett år. De som hamnar i utbildning får behålla den ersättning som man har i dag. S slår också fast att den som inte tar eget ansvar och arbetar eller utbildar sig blir utan ersättning.

Kräver omställning hos AF

Magdalena Andersson kunde i dag inte svara på hur lång tid det tar att avskaffa Fas 3.

– Det är svårt att säga, det är en del som måste ställas om hos Arbetsförmedlingen, säger hon.

Stefan Löfven har gjort jobben till sin stora fråga. Redan i våras föreslog S bland annat ett ungdomskontrakt för jobb och utbildning för att få in fler unga på arbetsmarknaden.

Nästa: A-kassan

En annan fråga som är högt uppe på S-agendan är a-kassan. Just nu diskuteras en höjning av nivån i det interna budgetarbetet. Var nivån slutligen hamnar är oklart.

– Vi återkommer om a-kassan i vår budget, säger Magdalena Andersson.

A-kassan är en känslig fråga för Löfven, som har sin bakgrund som ordförande i IF Metall.

Symbolfråga

De politiska motståndarna använder gärna a-kassan för att måla ut S som ett "bidragsparti" samtidigt som a-kassan är en mycket viktig symbolfråga internt.

För Håkan Juholt, Löfvens företrädare som S-ledare, blev a-kassan en del i hans fall. När han ville lyfta ut höjningen ur budgeten fick han genast LO och dess dåvarande ordförande Wanja Lundby-Wedin emot sig. Efter kritiken landade han och dåvarande ekonomiske talespersonen Tommy Waidelich på en höjning till 910 kronor, vilket skulle belasta S-budgeten med tre miljarder.