Rasande filmprotester i Pakistan

avIda Gustafsson

Två biografer sattes i brand

De pakistanska demonstrationerna mot den antimuslimska filmen och en fransk satirteckning blev inte så fredliga som regeringen ville.

Två biografer har satts i brand.

En person omkommit och minst 25 personer har skadats i upploppen.

Regeringen har utlyst en helgdag för en manifestation för att visa kärlek till Muhammed.

Trots en vädjan om fredliga demonstrationer mot den anti-muslimska filmen och satirteckningar som publicerats i en fransk tidning blev dagens protester våldsamma.

Vakt besköt folkmassan

Demonstranterna ska ha stormat biografen Firdaus picture house beväpnade med klubbor och bambupinnar.

– De krossade inredningen och satte eld på möblerna, säger polismannen Gohar Ali enligt al Jazira.

En demonstrant uppges ha skadats när biografvakten sköt mot folkmassan.

Samtidigt ska en separat grupp av demonstranter stormat en annan biograf, Shama, som enligt al-Jazira brukar visa pornografiska filmer.

– Brandmän släckte en av bränderna, men de kunde inte ta sig till den andra branden, säger Nadir Shah, tjänsteman på brandkåren till CNN.

Polis öppnade eld

Minst 25 personer skadades, tre av dem kritiskt, enligt ett lokalt sjukhus. Utöver dem uppges fyra poliser har skadats. En person som arbetade som chaufför för pakistansk tv-kanal dödades när polisen öppnade eld för att skingra demonstranterna. Sju av demonstranterna skadades, rapporterar BBC.

Tiotusentals pakistanier förväntas i dag att delta demonstrationer efter att regeringen avkunnat fredagen som en nationell helgdag för fredliga demonstrationer. Protester rapporteras förekomma även i städerna Islamabad, Rawalpindi och Karachi, enligt al-Jazira.

Helikoptrar avvaktar

I Karachi har polisen att de har full beredskap och att bombsökningstrupper söker igenom platser där demonstrationer kan tänkas att hållas.

– Alla in- och utfarter i staden är övervakade av polis. Helikoptrar står på stand-by för luftövervakning, säger Fayyaz Laghari, provinisell polischef, till al-Jazira.

– Vi har skickat vår största polisstyrka till de känsligaste delarna av staden för att kunna garantera säkerheten under dagens protester.