S-kongressen 2013

Mellin: Löfven kan förlora i en fråga – men inte i två

Av: 

Lena Mellin

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

NYHETER

En kongressförlust kan ­Stefan Löfven kosta på sig.

Men inte två.

Två dagar efter påsk inleds Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Där kommer Stefan Löfven att bli partiledare på riktigt. Fram till dess ombuden röstar ja till honom är han bara utsedd av partistyrelsen.

Den första kongressen är viktig för alla partiledare. Det är då de får kvittot på att de har partiet med sig. Eller beviset för att de inte har det.

Det finns ett talesätt som säger att varje partikongress, oavsett parti, måste ge partiledningen stryk i åtminstone en fråga. Så kommer det med all sannolikhet att bli även på S-kongressen.

En förlust kan Stefan Löfven alltså kosta på sig. Men inte två. I alla fall om frågorna där ledningen får backning av kongressen är principiellt viktiga.

Nu ser det ut som om S-­ledningen kommer att lida neder­lag i åtminstone en viktig fråga, om åtgärder mot ungdoms­arbetslösheten. Ett stort antal ombud har ­redan, det återstår fortfarande tolv dagar till kongressen, bestämt sig för att partiledningens förslag är för mesigt.

I den frågan kan man nog förutspå att det kommer att sluta med en kompromiss. Mellan SSU-förslaget om jobb och praktik redan ­efter 90 dagars arbetslöshet, och partiledningens förslag som saknar tidsgränser.

Men även i en ännu större fråga riskerar partiledningen att gå på pumpen. Det gäller vinster i välfärdsföretag som drivs med skattepengar, exempelvis friskolor eller vårdcentraler.

Det finns många motioner som kräver att vinster i sådana företag förbjuds. Stefan Löfven är själv väldigt engagerad i frågan och har ända sedan han blev partiledare för drygt ett år sedan ivrigt propagerat emot ett vinstförbud.

Partistyrelsens förslag är dock så snårigt utformat att det förmodligen inte kommer att förverkligas, inte ens om de vinner valet. Två ­ingredienser är begränsade vinster och kommunal verksamhet som måttstock.

Den frågan har Stefan Löfven inte råd att förlora. ­Eftersom han satsat mycket personlig prestige i den.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongressen 2013

Socialdemokraterna