Här är Sveriges bästa rastplats

NYHETER

Motormännen har utsett en vinnare efter årets utvärdering

1 av 3 | Foto: otormännen har rest landet runt för att poängsätta rastplatser längs svenska vägar. Nu har de korat en vinnare – Senoren längs väg 738 i Blekinge län.

Fin utsikt mot vattnet, gröna gräsmattor, bryggor, ställplatser för husvagnar och fräscha duschar.

På ön Senoren, utanför Karlskrona, ligger Sveriges bästa rastplats.

– Det här är en av de som jag själv tycker om mest, säger Bernt-Eric Mattisson, Motormännens vägombud i Blekinge.

Motormännen har rest landet runt för att poängsätta rastplatser längs svenska vägar. Nu har de korat en vinnare – Senoren längs väg 738 i Blekinge län.

– Den har det mesta som man önskar att en rastplats ska ha. Den ligger alldeles vid kustkanten, har fina bord med utsikt över havet, man kan duscha och besöka butiken för att ta dig något att äta, säger Bernt-Eric Mattisson.

Rastplats även för båtar

Han berättar att det är just tack vare den fina utsikten som rastplatsen fick sina höga poäng.

– Vi har bryggor nere vid vattnet också. Vi har till och med fått skärgårdsbåtarna att komma hit och lägga till. De har också fått en ny plats att stanna till på.

Det är tolfte året i rad som Motormännen utser Sveriges bästa rastplatser. Anledningen är att man vill få fler att stanna och vila ut under långa körningar.

– Trötthet är ett stort säkerhetsproblem i trafiken. Vi vill att rastplatserna ska uppmuntra till att stanna och det är mycket enklare om de är fina och inbjudande, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Vill inte hamna sist

270 av landets 350 rastplatser har undersökts efter en rad punkter där bland annat säkerhet, parkeringsmöjligheter och utrustningens skick bedöms.

Och att få mycket poäng har blivit allt viktigare.

– Det blir lite av en tävling. Ingen vill hamna långt ner på den här listan.