Mijailovic, 34 utreds för tio år gammalt mord

NYHETER

Tips pekar ut Anna Lindh-mördaren som ansvarig för Nils-mordet 2002

1 av 2 | Foto: Mijailo Mijailovic.

Nils Bergman, 77, var på väg hem från en konsert när han överfölls och knivmördades 2002.

Cold case-gruppen på Söderortspolisen har oförtrutet arbetat vidare med mordet och nu har man fått tips som pekar ut Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic, 34.

– Vi har förhört honom, säger Hans Strindlund på Söderortspolisen till Expressen.

Foto: Nils Bergman.

Nils Bergman, 77, var på väg hem efter att ha spelat klarinett med pensionärsorkestern i Vendelsö kyrka när han överfölls och knivskars till döds på en gångväg i Skärholmen i november 2002. Polisen har arbetat efter flera teorier men aldrig lyckats lösa mordet.

44-årig kvinna häktades

Efter en satsning från cold case-gruppen på Söderortspolisen anhölls i maj förra året en 44-årig kvinna och häktades - skäligen misstänkt för mordet, vilket är den lägre misstankegraden.

Polisens teori var att 44-åringen hade tagit fel person och knivmördat Nils Bergman när hon egentligen var ute efter mannen som hon ansåg var hennes far.

– Det är mer än en sak som talar för att det är hon, sa kriminalkommissarie Hans Strindlund till Aftonbladet efter häktningen.

Den utpekade pappan är lika gammal med mördade Nils Bergman och bodde bara 600 meter från honom. Enligt uppgifter till Aftonbladet förra året ville kvinnan hämnas på sin far.

"Förhöret handlade om mordet"

Men den 44-åriga kvinnan släpptes efter en vecka i häktet och polisen var tillbaka på ruta ett i utredningen.

Nu har emellertid polisen fått upp ett nytt spår. Enligt uppgifter till tidningen Expressen fick man nyligen ett tips som pekade ut livstidsdömde Mijailo Mijailovic, 34, som ansvarig för det drygt tio år gamla mordet på klarinettspelaren.

34-årige Mijailovic förhördes av polisen på rättspsyk i Växjö.

– Jag kan bekräfta att förhöret handlade om mordet, säger kriminalkommissarie Hans Strindlund till Expressen.

Enligt tidningen har Mijailo Mijailovic inte delgivits misstanke om brottet.

Varit intressant i utredningen tidigare

Polisen har tidigare kopplat Anna Lindh-mördaren till mordet på Nils, 77. Redan 2004 utreddes kom hans namn upp på utredarnas bord i Nilsärendet.

Aftonbladet kunde 2004 rapportera om att länskriminalens utredare reagerat över att Mijailovic ska ha rört sig i området vid ungefär tiden för mordet.

Han ska, enligt vittnesuppgifter, även berättat att han burit kniv och tänkt sticka någon.

Men några formella misstankar riktades aldrig mot Mijailovic den gången.