Nyheter

Nya oroligheter i Stockholm

Av: 

Olof Svensson

Kenan Habul

NYHETER

Nya oroligheter har brutit ut runt omkring Stockholm.

På flera håll har bilar brunnit och poliser har attackerats med stenar.

Tidigt i morse kämpade räddningstjänsten med att släcka en storbrand i en restaurang i Skogås centrum.

För fjärde natten i rad bröt oroligheter ut i Stockholmsområdet. Strax efter klockan 22 började ungdomar åter samlas i Husby centrum - vissa maskerade.

Polisen hårdbevakade området och det kom flera rapporter om stenkastning. Vägarna i ett område i Hjulsta spärrades av sedan en bil som innehåller explosiva gasflaskor har stuckits i brand.

– Det är en bil som satts i brand och eftersom den innehåller gasflaskor har vi spärrat av parkeringen. Räddningstjänsten håller på att kyla ner flaskorna just nu, säger Daniel Mattson, talesperson för Västerortspolisen.

Tidigare under kvällen attackerades polisen med sten i bland annat Husby.

– Vi hade en stenkastning mot polisfordon. Det har även varit två bilbränder i Hjulsta, säger Daniel Mattson.

Aftonbladets reporter, Kenan Habul, befann sig i Husby centrum. Vid 23.30 berättade han att det var lugnt på gatorna. Tjugo minuter senare sattes två bilar i brand på en parkering i närheten av Husby centrum och kravallutrustad polis rörde sig i området.

– Flera ungdomar rörde sig i närheten av bilarna som brann. En man gick fram och sa till dem "lägg av, ni beter er som barnungar", säger Kenan Habul.

Oroligt på flera håll

Oroligheterna spred sig även till flera områden i södra Stockholm. I Hagsätra attackerades polisen vid 22-tiden.

– En patrull har bemötts av föremål och en polis är skadad. Han tas om hand av ambulanspersonal, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

Polisen hårdbevakade flera platser runt om i kommunen och mottog mängder med larm om bränder och annan skadegörelse. Enligt TT brann bilar på 15 orter i Stockholm. Under kvällen sattes även polisstationen i Rågsved i brand.

– Det är delar av poliskontoret som brunnit men elden släcktes av en patrull på plats, säger Towe Hägg till TT.

Vid klockan 02 hade Storstockholms brandförsvar haft 75-80 händelser sedan början av kvällen. Majoriteten hade med oroligheterna att göra.

Under morgonen kämpade räddningstjänsten med att släcka en våldsam brand som rasade i en restaurang i Skogås centrum, söder om Stockholm. Brandbilarna stoppades av stenkastande ungdomar och kunde börja släckningen först sedan polisen jagat iväg ett ungdomsgäng. Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand, skriver TT.

Under rubriken "Upplopp i Stockholm utmanar bilden av den glada, generösa staten" beskriver nyhetsbyrån Reuters de senaste nätternas oroligheter i ett telegram tidigt på torsdagen, skriver TT.

"Upploppen har inte varit lika allvarliga som de senaste somrarnas upplopp i Storbritannien och Frankrike, men är en påminnelse om att även i länder som är mindre härjade av den finansiella krisen än Grekland och Spanien, så drabbar svångremspolitiken de fattigaste hårdast, särskilt invandrare".

Financial Times skriver att upploppen "återigen har väckt debatten om hur väl integrerade invandrare är i Sverige", och fortsätter: "Sveriges anseende som ett jämlikt och tolerant land har blivit prövat av en serie händelser de senaste åren, bland annat av ett antal mord med rasistiska motiv i Malmö".

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter