Stor skogsbrand i svenskparadiset på spanska solkusten

avNiklas Eriksson

NYHETER

”Hela byar har evakuerats” säger Bengt, på plats i Spanien

1 av 3 | Foto: Bengt Sändh
Svenske Bengt Sändh är på plats i Fuengirola: ”Jag ser hela himlen lysas upp från min altan”

En stor skogsbrand härjar i Fuengirola-trakten på spanska solkusten.

Flera byar har evakuerats i området och lågorna uppges vara över 30 meter höga.

– Jag ser hela himlen lysas upp från min altan, säger Bengt Sändh.

Vid 19-tiden på torsdagskvällen flammade skogsbranden upp vid bergskedjan Sierra Negral, strax norr om svenskparadiset i Fuengirola på spanska solkusten.

Hittills uppges över 600 hektar ha eldhärjats och flera flygplan har vattenbombat bergen, en insats som ska återupptas så snart dagsljuset är tillbaka.

– Det är hela byar som har evakuerats och det brinner i hela floddalen Rio Fuengirola, säger svenske Bengt Sändh som bott i området i 13 år.

– Jag ser himlen lysa upp från min altan.

Branden sprider sig

Bland byarna som drabbats värst finns Atalaya, Mijas och Coin. Nu i natt sprider sig branden i riktning mot Ojen, Fuengirola och Marbella berättar Bengt.

– Vi har haft mördande solsken med temperturer mellan 30 och 40 grader Celsius flera månader utan regn så landskapet är en enda krutdurk. Allt vad som finns av brandbilar och personal från hela Andalucia jobbar med släckningsarbetet, säger han.

Mijas borgmästare Angel Nozal säger till tidningen La Verdad att han sett lågor på upp till 30 meter och att branden är den värsta på år.

– Det jag ser är dystert, säger han till tidningen.

Brandmän från hela den spanska solkusten bekämpar lågorna. Vid ett-tiden natten mot fredag var elden fortfarande inte under kontroll.