Lewinsky: Jag var offer för maktmissbruk

avTT

Foto: Lionel Cironneau/AP/TT
Monica Lewinsky blev skoningslöst uthängd efter avslöjandet om en kärleksaffär med Bill Clinton. Arkivbild.

Metoo-kampanjen har gett Monica Lewinsky nya perspektiv på sin affär med president Bill Clinton. I dag anser hon att hon var offer för grovt maktmissbruk.

Som ung praktikant i Vita huset hamnade hon 1998 på tidningarnas löpsedlar sedan det avslöjats att hon haft en kärleksaffär med dåvarande presidenten Bill Clinton. Inga detaljer var tillräckligt känsliga för att undanhållas allmänheten.

Den i dag 44-åriga Lewinsky skriver i en artikel i tidskriften Vanity Fair att hon flera år senare fick diagnosen posttraumatisk stress efter att ha blivit uthängd och utfryst.

Hon berättar hur hon hämtat kraft från tusentals kvinnor som vittnat om sexuella övergrepp från mäktiga män inom nöjesvärlden, politiken och medierna. Fram till nu har hon betraktat sin affär med Bill Clinton som en relation byggd på samtycke. Men Metoo-kampanjen har öppnat hennes ögon.

"Han var min chef, han var planetens mäktigaste man. Han var 27 år äldre än jag, med tillräckligt stor livserfarenhet för att veta bättre."

I dag anser hon att hon var offer för maktmissbruk. Men skriver samtidigt att det är komplicerat och att hon inte försöker frånsäga sig sitt eget ansvar för det som hände.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo