Snöoväder

Ny snösmocka – SMHI utfärdar klass 1-varning

Av: 

Josefin Silverberg

Adam Westin

NYHETER

SMHI utökar klass 1-varningen för snöfall och uppemot femton centimeter snö.

Trafikverket avråder från att ge sig ut med bil på vägarna i de drabbade områdena – om det inte är absolut nödvändigt.

En ”snökanon” som bildats över Vänern är på väg mot Västsverige, varnar SMHI och på E4 blockerar två krockande lastbilar vägen – som kommer vara avspärrad under bärgningsarbetet.

Efter den kaotiska trafikmåndagen har det återigen varit besvärligt trafikläge på många håll.

Flera vägar runt om Stockholm och Uppsala är fortfarande rödmarkerade, vilket innebär mycket svårt väglag. På E4 mellan Stockholm och Gävle finns det risk för köbildning efter en olycka söder om Söderhamn under morgonen.

ANNONS EXTERN LÄNK

HÄR KAN DU SE ALLA VÄDERVARNINGAR

Klart.se

Utökade varningar

Nu har även vägarna längre norrut upp mot Hudiksvall, samt i Svealand kring bland annat Västerås, Linköping och i Västsverige kring Trollhättan markerats röda.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall för flera län: Östergötland, Kalmar, Stockholm och Södermanland. Varningen utökades under förmiddagen till att gälla även Västra Götaland, Bohuslän och Skåne.

Även Bohuslän och delar av Västsverige har ordentliga snöfall under morgonsidan. I Västernorrland har flera mindre olyckor inträffat och polisen uppmanar till att hålla avstånd och vara försiktig i trafiken idag.

Vid 12-tiden inträffade en olycka av allvarliga sort på E22 i höjd med Åkarp.

– Som jag förstår det är det två förda med ambulans till sjukhus, räddningstjänst har klippt upp taket på bilarna. Det är fortsatt bärgningsarbete på platsen. Det är helt stängt i södergående riktning, i norrgående delvis stängt, säger Anna Göransson på skånepolisen.

Ytterligare en stor olycka har skett på E22 i höjd med Timrå där två lastbilar har kolliderat. Enligt räddningstjänstens senaste prognos kan räddningsarbetet komma att pågå till klockan 20 ikväll. Trafikverket är på plats och dirigerar om trafiken. En av lastbilarna läcker myrsyra men det ska inte vara någon fara för allmänheten. E4 är avspärrad under räddningsarbetet.

Bandvagnar i beredskap

Trafikverket har flyttat sex av sina bandvagnar till Stockholm för att ha en beredskap ifall det skulle bli så besvärlig väglag att vanliga fordon inte kan ta sig fram.

– Bandvagnarna är en beredskap vi har. Vi har ställ dem till länsstyrelsens förfogande och flyttat dem närmare Stockholm. Det är för att kunna komma ut med sjuktransporter, mattransporter och liknande till framför allt äldre människor eller sjuka som bor en bit utanför de centrala delarna av storstadsområdet, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Flera krockar och avåkningar

En ambulans har krockat med en personbil på riksväg 50 vid Grangärde, mellan Ludvika och Borlänge. Enligt polisens rapporter är det "extremt halt och dålig sikt".

– Man har meddelat att man skickar en ny ambulans till patienten i ambulansen som krockat. Jag tolkar det som att man gör det för att lasta om och fortsätta färden, säger Tommy Lindh vid polisen. 

Dödsolycka under måndagen

Gårdagen var olycksdrabbad, med en stor masskrock på E4 mellan Stockholm och Uppsala, som ledde till förseningar i flera timmar.

Även statsministern drabbades, då hans bil sladdade in i ett räcke när den skulle sakta in för en lastbil som stod på vägen, han klarade sig dock helt oskadd.

I Strömsund i Jämtland omkom tre personer i en frontalkrock mellan en personbil och en timmerbil, räddningstjänsten uppgav att det var halt på platsen.

Trafikverket ställer in tåg i Kalmar och Kronoberg

Under morgonen har flera mindre trafikolyckor inträffat runt om i landet, bland annat har en personbil krockat med en ambulans mellan Borlänge och Ludvika.

Det har också utfärdats varningar för betydande lavinfara i västra Vindelfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen. I alla tre områden ligger lavinskalan på tre, där fem innebär extrem lavinfara. Det är alltså sannolikt att de blir mindre laviner i de här områdena.

I Kalmar och Kronobergs län har vädervarningarna gjort att Trafikverket redan ställt in trafiken på flera tågsträckor under tisdag och onsdag, bland annat tågen mellan Kalmar och Linköping, och fler sträckor kan stängas med kort varsel. Även tågtrafiken söderut från Stockholm har problem under morgonsidan och all busstrafik på Öland har ställts in.

Ingen snö under natten underlättar för Arlanda

Under måndagskvällen avtog snöfallet och många flyg kunde lyfta och landa på Arlanda. Eftersom det sedan inte har snöat under natten har banorna kunnat snöröjas och förberedas för morgontrafiken på Arlanda.

– Man förväntar sig, om prognoserna stämmer, lite snö som ska börja falla klockan sju och hålla på i ett par timmar. Men i nuläget ser man inte att det ska få någon större trafikpåverkan. Det kan vara lite mindre förseningar, säger David Karlsson på Swedavias pressjour.

Inga större störningar väntas i flygtrafiken på andra håll i landet under morgonen.

– Men blir det förseningar på en flygplats, framför allt om det är på ett nav som Arlanda eller Bromma, så kan det få följdverkningar ute i landet, säger David Karlsson.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Snöoväder

LÄS VIDARE

Snöslungor: Rätt val behöver inte kosta skjortan

ÄMNEN I ARTIKELN

Snöoväder

Trafikolyckor

Stockholm

Kalmar

Öland

Östergötlands län

Södermanland