Nyheter

Anders Borg kapar tillväxtprognosen

Av: 

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Finansministern till Aftonbladet: ”Arbetslösheten kommer ligga kvar på en hög nivå i flera år”

Anders Borg.
Anders Borg.

Anders Borg räknade med en tillväxt på 2,7 procent nästa år – nu rasar den till 1,1 procent.

Arbetslösheten blir hela 8,2 procent.

Men några krisåtgärder är inte aktuella i dagsläget.

– Vi kan inte göra av med allt krut nu utan måste ha beredskap för att återkomma med åtgärder, säger han.

För en stund sedan presenterade finansminister Anders Borg (M) sin reviderade prognos kommande år. Den som hade förväntat sig en tidig julklapp från finansministern kommer bli besviken. Beskeden från finansministern var snarare än kalldusch.

I ett slag kapar han sin tillväxtprognos för nästa år med två tredjedelar, från 2,7 procent i höstbudgeten, till 1, 1 procent i dag.

– Vi har haft en höst med en allvarlig internationell utveckling och vi är ett litet och sårbart exportberoende land. Det har slagit igenom på svensk ekonomi, säger han.

”Gjorde större prognosfel 2010 och 2011”

Hur kunde ni räkna så fel?

– Vi har lagt en väl avvägd ekonomisk politik därför att vi var oroliga för en kraftig uppbromsning i tillväxten. Vi la 25 miljarder i budgeten och då fanns det till och med en kritik om att vi gjorde för mycket, säger han.

Har du någonsin räknat så fel förut?

– Vi gjorde mycket större prognosfel 2010 och 2011 när var vi alldeles för pessimistiska. Nu har vi varit något för optimistiska men ekonomiska prognoser är alltid väldigt osäkra.

Anders Borg vill i dag inte presentera några åtgärder mot den höga arbetslösheten. Han menar att det kan leda till skattehöjningar och nedskärningar på sikt.

– Arbetslösheten kommer ligga kvar på en hög nivå i flera år, då är det bättre att vara lite försiktig nu, säger han

Andersson sågar Borg

Skuggfinansminister Magdalena Andersson (S) sågar Anders Borg som prognosmakare och kallar honom nyckfyll.

– Han befann sig i ett parallellt universum i höstas. I dag får vi välkomna honom ner till jordens yta igen, säger hon.

Men inte heller hon vill sätta in några ytterligare åtgärder. Hon menar att S-budgeten är bättre anpassad för nedgången i ekonomin och pekar på förslagen om höjt barnbidrag och sänkt skatt för pensionärer.

– Regeringen har rustat Sverige med sommarskor när det var vinterstövlar vi skulle ha behövt. Det kommer bli kallt om tårna 2013, säger hon.

Den håller inte Anders Borg med om.

– Den stora skiljelinjen mellan oss oppositionen är att de vill lägga 30 miljarder i skattehöjningar på företag i ett läge där vi ser varsel och osäkerhet.

”Kan bli ännu mörkare än i dag”

Anders Borg blåser inte faran över med dagens prognos, tvärtom. Han räknar med ännu ett par "magra år".

– Det kan bli ännu mörkare än i dag och ta ännu längre tid innan återhämtningen kommer. Det är därför vi ska ha en beredskap för att klara en relativt lång period av klen tillväxt.

Vilka åtgärder kan det handla om nästa år?

– Fler utbildningsplatser, mer arbetsmarknadsutbildning och praktikplatser.

Anders Borg flaggar även för att jobbpakten mellan fack, stat och arbetsgivare kan komma redan 2013 istället för januari året därpå. Han nämner bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt avgift till a-kassan.

Hur ska hushållen agera?

– Svenska hushåll är kloka och försiktiga, det tycker jag att man ska vara. Nu har hushållen sparat mycket vilket gjort att ekonomin bromsat upp. Nu får vi hoppas att konsumtionen kommer tillbaka.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: