Nasa: Asteroid når rekordnära jorden

Nasa har något stort - riktigt stort - under lupp.

Den 15 februari kommer en 130 000 ton tung asteroid närmare jorden än någon annan sten gjort tidigare.

Asteroiden – döpt till 2012 DA14 av Nasas astronomer – passerar oss med drygt 27 000 kilometers avstånd. Beräkningar visar att rymdstenen kretsar nära vår hemplanet, närmare oss än flera satelliter ute i omloppsbana.

”Rekordnära asteroid”

– Det här är ett rekordnära närmande. Vi har inte sett ett objekt i den här storleken gå så nära jorden sedan vi började med undersökningarna i början av 1990-talet, säger Don Yeomans vid Nasa till programmet Science at Nasa.

Men risken att 2012 DA14 slår ner på vår planet är försvinnande liten. Sannolikheten för en träff är en på 83 000, har Don Yeomans tidigare sagt.

Skulle rymdstenen mot all förmodan träffa jorden motsvarar nedslaget kraften från 2,4 miljoner ton sprängämnen.

Stor som en handbollsplan

Rymdmyndigheten började spana in stenbumlingen för drygt ett år sedan. När DA14 passerade oss i förra veckan togs nya bilder. Den beräknas mäta 50 meter i diameter och väga nära 130 000 ton.

Enligt beräkningar når rekordasteroiden jordens omloppsbana flera gånger till i framtiden.

Tyvärr verkar det bli svårt för stjärnfantaster och galaxkikare att få en glimt av 2012 DA14 i februari. Nasa menar att stenen bara är synlig i några minuter innan den åter hamnar i förmörkelse och försvinner ur omlopp – för den här gången.

Publisert: