Maud Olofsson: Regeringen litade på Vattenfall om Nuon

Publicerad 2013-02-19

Maud Olofsson.

Fredrik Reinfeldt betonade tidigare att fiaskoaffären Nuon var Maud Olofssons ansvar.

Nu förtydligar Olofsson:

– Jag förankrade det naturligtvis med regeringen, säger hon till Ekot.

Det har kallats "Sveriges sämsta företagsköp". På bara fyra år har det kostat 15 miljarder i rena förluster.

Varnades innan affären

Vattenfall köpte 2009 nederländska kolkraftsbolaget Nuon för 97 miljarder kronor. Svenska Dagbladet avslöjade tidigare att näringsdepartementets tjänstemän varnade för att affären inte skulle gå ihop, och att priset var uppåt 30 miljarder för högt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sa för en dryg vecka sedan till Sveriges Radio Ekot om Vattenfalls styrelse att "de som fattade beslutet ska redogöra för sina överväganden" och att "i sådana här frågor är vi hänvisade till ansvarigt statsråd", syftandes på dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C).

För fyra dagar sedan avslöjade dock TV 4 att en intern promemoria från näringsdepartementet visar att Reinfeldt var informerad och godkände affären.

Och nu bekräftar alltså Maud Olofsson uppgiften till Ekot. Hon har tidigare uppgett att hon var kritisk till affären, men kände sig tvungen att lita på Vattenfalls styrelse "annars måste man byta styrelse".

Farhågor tystades

Efter att styrelsen försäkrat att man skulle klara avkastningen godkändes köpet av Nuon av regeringen.

– Det förankrade jag naturligtvis med dem som sitter i regeringen, så är det ju, säger Olofsson till Ekot.

Socialdemokraterna kräver regeringen på svar och offentliggör underlaget den hade inför att den gav klartecken åt Vattenfall att köpa Nuon.

Enligt Svenska Dagbladet ska kritiker av Nuonaffären ha tystats ned och varningarna från tjänstemännen på departementet ska inte ha nått alla i styrelsen.

En av personerna som fått informationen per mejl var statens representant i styrelsen, Viktoria Aastrup.

Johnny Bernhardsson, styrelserepresentant för Unionen, uppger dock till tidningen att han aldrig nåtts av departementets.

– Det känns ju i så fall märkligt att det inte kom fram.

Fler förluster avslöjade

I dag visar Svenska Dagbladets granskning av Vattenfalls bokslut i fjol att hela utlandssatsningen är en "finansiell ehecsmitta", med miljardförluster i investeringar i biomassa i Liberia, felsatsningar på kolkraftverk i Tyskland, märkliga affärer i Danmark och Polen.

ANNONS