Nyheter

Hemliga vapen till syriska rebeller

Av: 

Kenan Habul

Syriska rebeller i Aleppo gör i ordning sina vapen.
Syriska rebeller i Aleppo gör i ordning sina vapen.

NYHETER

Syrienrebeller säger sig ha fått vapen "som kan ändra stridernas utgång".

– De ska distribueras till våra soldater och officerare ute vid fronten, säger Louay Muqdad, talesperson för rebellsidan.

Louay Muqdad.

Rebellarmén FSA vägrar dock berätta vilka vapen det rör sig om eller var de kommer ifrån.

– Men vi tror att de kan ändra riktningen i striderna, säger FSA-presstalesman Louay Muqdad till nyhetsbyrån AFP.

Under de senaste veckorna har rebellerna lidit svåra förluster. Regimens styrkor intog den strategisk viktiga staden Qusair 8 juni i landets västra del. President Assads armé har även flyttat fram sina positioner i provinsen Idlib, nära den turkiska gränsen som länge var rebellernas starka fäste.

”Sofistikerade vapen”

FSA-talespersonen Louay Muqdad uppger också att nya vapenleveranser är att vänta.

– Vi behöver pansar- och luftvärnsvapen och ammunition, säger Louay Muqdad till AFP.

Burhan Ghalioun, högt uppsatt person inom oppositionen, erkänner att rebellerna har fått ett "luftvärnssystem" och andra "sofistikerade vapen".

En annan anonym källa berättar för AFP att luftvärnssystemet var tillverkat i Ryssland, men vägrade tala om från vilket land det kom till Syrien.

– Vapnen ska användas till att bekämpa regimen. Men efter kriget ska de samlas in. Det löftet har vi gett våra vänner och brödraländer, säger Louay Muqdad.

Senatorer försöker hindra Obama

Uppgifterna om vapenleveranserna kommer efter att USA har lovat att skicka, i första hand, handelvapen till rebellerna.

Men fyra senatorer i Washington försöker stoppa president Barack Obamas planer.

– Vi borde akta oss noga för att blanda in oss, risken finns att vi fastnar i ett komplicerat krig i åratal till oräknelig kostnad för amerikanska skattebetalare och vårt lands rykte hemma och utomlands, säger demokratiske senatorn Chris Murphy.

USA tränar rebeller i hemlighet

Samtidigt avslöjar tidningen Los Angeles Times att USA:s specialstyrkor tillsammans med CIA har tränat rebellerna sedan november förra året.

Enligt tidningens källor har den hemliga utbildningen pågått i Turkiet och Jordanien. Hur många rebeller som gått igenom den två veckor långa kursen är oklart. Ett hundratal från provinsen Dara ska ha deltagit. Amerikanerna ska ha lärt dem att använda pansar och luftvärnsvapen.

– Under pauserna och efter träningen brukade vi sitta och prata med de från CIA, de försökte få information om vad som händer inne i Syrien, berättar en rebelledare för tidningen.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: