Hårda ord efter kvällens budgetdebatt

Anders Borg (M) gick hårt ut mot sin motståndare i kvällens debatt i Aktuellt om budgeten:

– De är oseriösa och bedriver en opportunistisk politik.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson kontrade:

– Budgeten är oansvarig. Nu spelar inte budgetreglerna någon roll.

Regeringens budget presenterades av finansminister Anders Borg (M) redan klockan 9 i morse.

Först strax efter klockan 21 mötte han socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, Magdalena Andersson, i en debatt om årets höstbudget i Aktuellts studio.

S: Borg bryter reglerna

Magdalena Andersson (S) inledde med att säga att hon blev orolig när hon fick se budgeten:

– Det är en oansvarig budget, och bryter mot överskottsmålen.

Hon berätter om hur Anders Borg brukar framhäva budgetreglerna – men att det nu har ändrats.

– I dag verkar inte budgetreglerna spela så stor roll. Jag får klart intryck att det i den här budgeten är fyra ganska pressade partiers önskelistor som har adderats ovanpå varandra och sen har man hamnat i att man lånar till en vidlyftig bolagsskattesänkning, säger Magdalena Andersson.

Starka offentliga finanser

Finansministern upprepade sitt mantra som han uttalat under hela dagen i sitt försvarstal, för bland annat den sänkta bolagsskatten:

– Ja, vi har ju de starkaste offentliga finanserna av praktiskt tagit alla europeiska länderna. Inte ens Tyskland, Finland och Holland kan jämföras med Sverige. Vi har en låg skuldsättning och väldigt hög långsiktig uthållighet.

Anders Borg menar att Socialdemokraterna å sin sida försöker plocka billiga mediala poäng genom att kalla regeringens höstbudget för oansvarig.

– Politisk opportunism och ett spel som de håller på med. Det kan man inte ta på allvar, kontrade Borg med.

Borg ilsknade i eftersnack

I eftersnacket, som direktsändes av Aftonbladet, hettade det till. Anders Borg kallade socialdemokraterna för oseriösa och anklagade dem för att återigen bedriva en opportunistisk ekonomisk politik. Han uppgav för Aftonbladets reporter på plats att han aldrig upplevt dem så oseriösa.

Magdalena Andersson sa att Moderaterna befinner sig på ett sluttande plan. Hon sa även att hon saknar rejäla insatser för de arbetslösa i höstbudgeten.

Andersson deltog inte i kammarens budgetdebatt tidigare i dag eftersom hon inte sitter i riksdagen. I ställe klev Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet, in.

Publisert: