Storbråk i Alliansen

Alliansen.
Alliansen.

Förslaget om fri invandring sågades av M-ministrarna Fredrik Reinfeldt och Tobias Billström.

Nu slår Centerpartiet tillbaka – och allianspartierna bråkar nu öppet.

– Vad de gjorde var fult, det står nästan exakt samma sak i deras idéprogram, säger Per Ankersjö (C).

Per Ankersjö (C).
Per Ankersjö (C).

I förra veckan presenterade Centerpartiet sitt förslag till nytt idéprogram. Där öppnade man bland annat upp för helt fri invandring.

Utspelet följdes av en hätsk debatt, både i och utanför partiet. Från Moderaterna var det tummen ned.

– Det är ingen idé som jag och mitt parti förespråkar. Vi tycker att vi ska ha reglerad invandring i Sverige, sa migrationsminister Tobias Billström (M) till TT.

”Inte ens har koll”,

Några dagar senare slog även statsminister Fredrik Reinfeldt fast att inte heller han trodde på förslaget.

Ministrarnas uttalanden har retat upp C-ledningen. Per Ankersjö, som har lett arbetet med att ta fram idéprogrammet, menar att M har en skrivelse i sitt idéprogram som är nästan exakt likadan som den C-formulering de sågade.

– Antingen är det så att visioner är så oviktiga hos Moderaterna att de inte ens har koll på vilka de själva har fattat beslut om. Eller så är det ett sätt att anpassa sig till ett debattklimat som är allt mindre tolerant i invandrarfrågan. Det är olyckligt vilket som, säger han.

C-förslaget om fri invandring är tänkt som ett mål på längre sikt.

– Men de väljer att tolka vår vision som något man skulle genomföra i dag. Men det handlar om ett mål vi jobbar mot. Det kräver en hel del andra förändringar i samhället också, säger Per Ankersjö.

”Ganska extremt”

I takt med att Sverigedemokraterna gått framåt i opinionen menar han att det nu krävs partier som vågar stå upp för sina visioner. Enligt Ankersjö tog Reinfeldt och Billström tillfället i akt att uttrycka sig skarpare i frågan om invandring.

– Men det var också ett fult sätt av dem att försöka tillskriva oss att det är en fråga som vi ska driva i morgon, säger han.

Migrationsminister Tobias Billström säger att han inte har några synpunkter på C:s interna arbete med sitt idéprogram.

– De svar jag har lämnat har haft som utgångspunkt vad som går att göra inom ramen för den här regeringskoalitionen och framför allt fram till 2014. Då är det inte rimligt eller ens tänkbart att genomföra idéerna om fri invandring, säger han.

Han menar också att det är en skillnad på vad det står i de olika partiernas idéprogram.

– Vi diskuterar så klart också visioner. Men fri invandring är ganska extremt, det innebär att man säger att vem som helst får lov att komma och bosätta sig i Sverige. Vår vision handlar om att man kan öka rörligheten för människor utan att för den sakens skull införa fri invandring.

Publisert: