Nyheter

”Han visste redan allt”

Av: 

Anette Holmqvist

Joachim Kerpner

Pär Karlsson

Josefin Westin

NYHETER

SD-ledaren flydde besvärliga frågor om rasistvideon ’Finns ingenting som inte Jimmie Åkesson känner till’

smiter från pressen SD-ledaren Jimmie Åkesson meddelade i går på en presskonferens att Erik Almqvist tvingas lämna alla sina partiuppdrag. Som grund för avskedet låg den rasistiska film som Expressen publicerat på morgonen. Åkesson hävdar att han inte känt till Almqvists rasistiska och grova uttalanden, men enligt uppgifter till Aftonbladet visste Åkesson allt. ”Det finns ingenting i SD som inte Jimmie Åkesson och Björn Söder känner till”, säger personen.
smiter från pressen SD-ledaren Jimmie Åkesson meddelade i går på en presskonferens att Erik Almqvist tvingas lämna alla sina partiuppdrag. Som grund för avskedet låg den rasistiska film som Expressen publicerat på morgonen. Åkesson hävdar att han inte känt till Almqvists rasistiska och grova uttalanden, men enligt uppgifter till Aftonbladet visste Åkesson allt. ”Det finns ingenting i SD som inte Jimmie Åkesson och Björn Söder känner till”, säger personen.

Rasistfilmen slog ner som en bomb och blev slutet på SD-toppen Erik Almqvists politiska karriär.

Partiledningen hävdar att man inte känt till sanningen om krogkvällen för två år sedan.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet har de vetat allt.

– Det finns ingenting i SD som inte Jimmie Åkesson känner till, säger en källa.

På sistone har Sverige­demokraterna slagit rekord i opinionen. Men på bara några timmar i går förbyttes succén till den värsta förtroendekrisen i partiets historia.

SD-toppen Erik Almqvist, 30, som i vintras utsågs till ekonomisk talesperson, tvingades i går lämna alla sina partiuppdrag. Det meddelade en skakad Jimmie Åkesson under en presskonferens i går.

Ingen annan utväg

Som grund för avskedet låg den film som tidningen Expressen publicerat några timmar tidigare. Där avslöjades nya detaljer om ett gammalt bråk. Det inträffade tidigt på morgonen den 3 juni 2010, drygt tre månader innan SD kom in i riksdagen.

På filmen använder Erik Almqvist ett mycket grovt språk och kallar andra inblandade för ”hora”, ”babbe” och ”blatte-lover.”

Men så sent som för bara några dagar sedan förnekade SD-politikern att han sagt något liknande. Jimmie Åkesson och partiledningen, som nyligen infört nolltolerans mot rasistiska uttalanden i partiet, såg i går ingen annan utväg än att ge Almqvist sparken.

Föll i glömska

Filmupptagningen visar vad som hände under ett bråk en sen kväll då Almqvist varit ute på krogen med partikamraterna Kent Ekeroth, 31, och Christan Westling, 29. På McDonalds på Kungsgatan i Stockholm sprang de på komikern Soran Ismail som länge propagerat mot SD.

En hätsk diskussion uppstod och flera vittnen blandade sig i kontroversen som fortsatte ute på gatan. Några månader senare, den 14 september, lade Soran Ismail ut ett videoklipp på Youtube där han anklagade Almqvist, som då var pressekreterare, för att ha uppträtt mycket aggressivt under junikvällen. Men SD-poli­tikern slog tillbaka direkt, i en egen video-inspelning.

Där presenterades en kort sekvens från kvällen. Den hade klippts ihop från material som Kent Ekeroth, i dag profilerad riksdags­ledamot för SD, filmat med sin mobil. Enligt klippet var det Almqvist och hans gäng som blivit attackerade.

Bråket uppmärksammades i medier, men efter att SD gjort sitt intåg i riks­dagen föll det i glömska.

Men när hela filmen nu publicerades stod det klart att Almqvist uttryckt sig både rasistiskt och dessutom ljugit om vad som verkligen hänt. Han var i går mycket ångerfull och sa vid en presskonferens att han varit kraftigt berusad den aktuella kvällen:

– Jag ber om ursäkt av hela mitt hjärta. Det här är den värsta och mest skamfyllda dagen i mitt liv.

’En förtroendebransch’

Partiledaren Jimmie Åkesson beskrev också gårdagen som den värsta i hans politiska liv:

– Vi befinner oss i en förtroendebransch, det är viktigt att bygga upp stöd från väljarna. Vi har agerat så kraftfullt vi kan i detta läge.

Åkesson sa dessutom att han inte hade känt till Almqvists uttalanden i videoklippet. Men enligt en källa nära partiledningen har partitoppen hela tiden känt till det oklippta råmaterialet som filmsekvenserna är hämtade ifrån.

– Det finns ingenting i SD som inte Jimmie Åkesson och Björn Söder känner till, säger personen.

Vägrade svara

Uppgiften styrks av flera andra uppgiftslämnare:

– Det är klart att Åkesson visste allt redan från början. Det är ju Ekeroth, som är en av hans närmaste, som filmat alltihop.

När Aftonbladet efter voteringen i riksdagen i går ville ställa frågor om uppgifterna att han känt till vad som egentligen hände vägrade han att svara och gick bara förbi.

Precis som sin partiledare har Kent Ekeroth varit ordförande för Sverige­demokratisk ungdom och han har av många setts som ett av partiets framtidsnamn. Hans framtid i partiet är fortfarande oklar.

Almqvist meddelade att han ska fundera på om han ska sitta kvar i riksdagen.

TURERNA KRING RASISTFILMEN

3 JUNI 2010

Tidigt på morgonen uppstår en hätsk diskussion mellan tre SD-profiler och komikern Soran Ismail på McDonalds på Kungsgatan i Stockholm. Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christan Westling är irriterade på att Ismail har propagerat emot deras parti. Flera personer blandar sig i den hätska diskussionen och bråk uppstår. Händelsen filmas av både Ekeroth och flera andra.

14 SEPTEMBER 2010

Fem dagar före riksdags­valet laddar Soran Ismail upp ett videoklipp från kvällen på Kungsgatan på Youtube. Den visar hur Erik Almqvist riktar en spark mot en person utanför McDonalds. Enligt Ismail har SD-profilerna uppträtt mycket aggressivt. Händelsen uppmärksammas i media.

Senare samma dag svarar Almqvist i ett klipp som läggs upp på SD:s officiella kanal på Youtube. Han påstår att Soran ljuger och det i själva verket var hans eget gäng som attackerades. Som bevis lägger han upp ett kort filmklipp från materialet som lagrats på Kent Ekeroths mobiltelefon. Det är ett mycket hårdredigerat material som publiceras.

16 SEPTEMBER 2010

Återigen lägger Soran Ismail upp ett videosvar där han hävdar att det i själva verket är Almqvist som ljuger.

13 NOVEMBER 2012

Tidningen Expressen avslöjar nya vittnesuppgifter om bråket på Kungsgatan. Det kommer fram att Erik Almqvist kallat en kvinna som försökt avstyra bråket för ”hora” och dessutom kallat folk för ”babbe” och ”blatte-lover”. Det hela förnekas dock av alla inblandade sverigedemokrater.

14 NOVEMBER 2012

Expressen publicerar filmbevis om vad som egentligen hände den 3 juni 2010. Det är starka bevis för att Erik Almqvist ljugit om vad som hänt. Under en presskonferens meddelar Jimmie Åkesson att Almqvist uppmanats och accepterat att lämna alla sina politiska uppdrag i partiet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter