Berusade SAS-pilotens flygcertifikat indraget

Publicerad:
Uppdaterad:

Piloten skulle just sätta sig vid spakarna på SAS-planet när han fastnade i en nykterhetskontroll.

Nu har mannen blivit av med sitt flygcertifikat.

– Vi har spärrat det, säger Maria Melchersson-Tell, chef på Transportstyrelsens certifikatavdelning.

Piloten, en man i 40-årsåldern från södra Sverige, fastnade i en vanlig rutinkontroll. Han höll på med en yttre säkerhetskontroll när polisen lät honom och de andra piloterna genomgå ett alkoholtest. SAS-piloten skulle vara styrman vid flygningen, en inrikesflight som skulle lyfta tidigt i tisdags morse.

”Korrekt beslut”

Enligt Transportstyrelsens hade mannen 0,48 milligram alkohol i utandningsluften. Det är precis under gränsen för grovt flygfylleri, som går vid 0,5. 0,48 i utandningsluften motsvarar 0,96 i promillehalt i blodet, enligt polisen. Det är oklart om polisen även gjorde ett blodprov.

– Polisen tog certifikatet ifrån honom, och vi tycker att det är ett korrekt beslut. Certifikatet dras in i ett år, och vi har skickat ärendet vidare till förvaltningsrätten, säger Maria Melchersson-Tell.

Extremt allvarligt

Polisen har inlett en förundersökning om flygfylleri av normalgraden.

– Brottet kan ge upp till sex månaders fängelse och böter, säger åklagaren Yngve Rydberg, som leder utredningen.

Vid sidan av polisutredningen väntas förvaltningsrätten inom kort besluta om att återkalla pilotens flygcertifikat permanent.

SAS har en egen policy att piloterna måste vara helt nyktra minst åtta timmar innan de ska flyga ett plan. Bolagets presschef Elisabeth Manzi säger att man ser extremt allvarligt på det som skett, och att SAS har inlett en egen utredning.

– Det är en intern process som pågår, och vi uttalar oss inte alltid om resultatet när en sådan här utredning är klar, säger Elisabeth Manzi.

”Jobbigt nog”

Hon vill också poängtera att piloten är den förste att blåsa positivt i en alkoholkontroll på Arlanda sedan den nya lagen trädde i kraft 1 september 2010. Bara på Arlanda har man genomfört 3 600 kontroller.

Piloten själv vill inte uttala sig om det som skett.

– Det är jobbigt nog ändå, säger han till Aftonbladet.

Vanligtvis hade SAS resenärer kunnat läsa om den berusade piloten i torsdagens Aftonbladet, som delas ut gratis vid gaten. Men flygbolaget valde då att plocka bort tidningen.

Publicerad: