Nyheter

Hårda krav på Spanien

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Lönetak i finanssektorn, inga bonusar för bankchefer och överhuvudtaget en stärkt kontroll över bankerna - det är kraven eurozonens finansministrar ställer på skuldtyngda Spanien för att bevilja krisstöd.

Landet kommer att få ett första krisstöd på 30 miljarder euro i slutet på juli.

Skuldtyngda Spanien kommer att få ett första krisstöd på 30 miljarder euro i slutet på juli, sa eurogruppens ledare Jean-Claude Junker natten till tisdagen efter nio timmars möte med eurozonens 17 finansministrar.

Landet har bett om krisstöd för sin vacklande banksektor och euroländerna har sagt sig vara villiga att ställa upp med 100 miljarder euro.

Hårda åtstramningar

Spanien skulle nästa år ha pressat ned sitt budgetunderskott till under 3 procent av BNP, som är den högsta tillåtna nivån i EU, men får nu respit till 2014, uppger AFP.

Hårda åtstramningar inom banksektorn krävs för att lånen ska beviljas.

– Det kommer att bli olika krav för olika banker och kontrollen av den finansiella sektorn ska stärkas, sa Jean-Claude Junker.

Stöd i parlamenten

Den holländska finansministern Jan Kees de Jager sa att alla avtal ska färdigställas snart

– Totalt handlar det om lån på 100 miljarder euro. Vissa länder, som Holland, Tyskland och Finland, kommer att behöva stöd i respektive parlament för att genomföra detta. Vi hoppas vi kan vara färdiga inom en vecka, sa han till AP.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: