Dansk skandalläkare startar svensk klinik

Av: Susanna Vidlund, Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:
Jørn Ege.
Foto: Foto: NILS MEILVANG/Scanpix
Jørn Ege.

Han är dömd för skattesmitning och för att ha planerat en konststöld i Danmark.

Plastikkirurgen Jørn Ege, 56, har dessutom fått läkarlegitimationen indragen.

Men i Sverige får Ege nu tillbaka sin legitimation. Här har han dessutom planer på att starta en ny klinik, skriver Ekstrabladet.

Foto: Peter EILERTSEN
Jørn Ege på en arkivbild med sin penisförlängare, som han menar kan förlänga en penis med upp till fem centimeter.

Jørn Ege Siana är välkänd i Danmark, där han går under öknamnet ”Penisdoktorn”.

Ege drev tidigare en skönhetsklinik som erbjöd penisförlängningar och bröstförstoringar, men ett stort antal patienter var missnöjda med ingreppen och anmälde kliniken danska Socialstyrelsen. Kliniken gick i konkurs 2004, och ett år senare misstänktes Ege för grovt skattebrott och brott mot vapenlagen.

Förfalskning och konststöld

Han flydde till Grekland, men återvände till Danmark 2009 och dömdes till två års fängelse. Under tiden bakom galler dömdes han även för att ha planerat en konststöld.

Ege hade giltig läkarlegitimation i Sverige och Danmark, men miste den efter att även ha dömts för förfalskning när han satt i fängelse.

Nordisk överenskommelse

Men 26 maj fick Jørn Ege tillbaka sin danska läkarlegitimation, och en tid därefter även den svenska legitimationen efter beslut av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), skriver Ekstrabladet.

Skälet till att Jørn Ege fick tillbaka sin legitimation även i Sverige var att det finns en nordisk överenskommelse som gör att en läkare får tillbaka sin legitimation även här, om ett nordiskt grannland fattat ett sådant beslut.

Inga klagomål i Sverige

Enligt Ekstrabladet motiveras beslutet bland annat med att läkaren aldrig fått några klagomål på ingrepp i Sverige.

Jørn Ege Siana uppges dessutom vara intresserad av att öppna en ny klinik i Malmö, och påstår i ett brev till HSAN att han har många patienter på kö.

Aftonbladet har förgäves sökt ansvariga på HSAN och Socialstyrelsen.

Publicerad: