”Problemet är inte bilderna”

Peter Eriksson övertygad – kungaaffären fortsätter

Oavsett om bilderna är manipulerade eller inte kommer kungakarusellen att fortsätta.

Det tror konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP):

– Det här handlar inte om en bild utan om kontakter med kriminella.

Bildernas äkthet spelar mindre roll. Nyckelfrågan när karusellen kring kungahuset nu tar ytterligare ett varv är om kungen ljugit om kontakter med kriminella, menar bedömare.

Vid den stora TT-intervjun med kungen i maj förnekade kungen all koppling till miljöer där kungen skulle ha fotograferats i ett sammanhang med nakna kvinnor.

– Man vet inte vilka miljöer man hamnar i ibland. Jag tänker då på att man är bjuden av en värd som tar en till olika ställen och så vidare. Och att det skulle vara några konstiga och märkliga ställen som ni försöker att påpeka, det har jag ingen som helst känsla av. Det finns ingenting i det här.

– Jag har inte med det att göra helt enkelt.

Affären inte avslutad

Kungen har också förnekat all koppling till de kriminella kontakter som kungens vän eller vänner tagit.

I går kom också uppgifter om att den aktuella bilden kunde vara manipulerad – en omständighet som fick hovet att antyda att saken nu är utagerad efter en lång tids hård granskning av kungen.

Men Peter Eriksson (MP), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, menar att affären inte är över även om bilden skulle visa sig vara manipulerad.

– Jag är inte så intresserad av bilden. Det som är problemet är förtroendet för kungen mot bakgrund av uppgifterna om kriminella kontakter. Den frågan förändras inte av uppgifter om den här bilden är manipulerad eller inte.

Han anser nu att det vore bra om saken reds ut.

Peter Althin, advokat och ordförande i Republikanska föreningen, är inte oväntat inne på samma linje.

– Hur kungen har levt är inte så intressant för mig, bara om han har ljugit om sina kontakter med kriminella för då blir det här en säkerhetsfråga, säger han.

”Mystisk karaktär”

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och debattör, tror inte att kungahuset kommer att påverkas även om bilderna visar sig vara äkta.

– Jag tror inte att folk i allmänhet bryr sig om kungen är, så att säga, levnadsglad. Kungahuset har en mytisk karaktär och folk vill helst inte veta av sånt. Jag tror att eventuella kriminella kontakter i så fall har en större betydelse och det hela får en politisk dimension.

Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska föreningen, säger att han själv har väldigt svårt att känna igen kungen på bilden och menar att det nu är klarlagt att kungen inte haft något att göra med de kriminella kontakterna.

Han ser bilden som ”ytterligare ett led i att försöka skada kungen”.

Publisert: