Nyheter

Larmrapport: Rekordlite is kvar i Arktis

Av: 

Fredrik Rundkvist

NYHETER

Nu är det gamla bottenrekordet från 2007 passerat

Det är nu mindre is i Arktis än någonsin tidigare uppmätts.

Och då återstår ändå två veckor av smältsäsongen.

Att istäcket skulle krympa mer än vad som tidigare uppmätts stod klart ganska tidigt på sommaren eftersom avsmältningen gått med rekordfart i år.

Och nu har det alltså skett.

Fortsätter smälta

Det amerikanska isdatacentret NSIDC rapporterar att havsisen i går, den 27 augusti, täckte 4,1 miljoner kvadratkilometer.

Det är hela 70 000 kvadratkilometer mindre än det tidigare bottenrekordet från den 18 augusti 2007.

Och fortfarande smälter isen, snabbt.

Först i mitten av september, när solen går ner för vintern, börjar isen återbildas.

Snabbare än beräknat

Nya satellitanalyser som gjorts av den europeiska rymdstyrelsen, ESA, visar att läget när det gäller isens tjocklek är än mer alarmerande.

Isen är inte bara mindre till ytan, den som är kvar är dessutom betydligt tunnare än tidigare. Jämfört med förra sommaren har 900 kubikkilometer is försvunnit.

Enligt den brittiske polarexperten Seymour Laxon tyder de nya analyserna på att smältfarten är ungefär 50 procent högre än befarat.

– Mycket snart kommer det avgörande ögonblick då vi en sommardag tittar på satellitbilder och inte längre ser något istäcke på Arktis. Bara öppet hav, sa Laxon i en intervju med brittiska Guardian tidigare i somras.

Isfritt inom inom tio år

Tidigare beräkningar har pekat på att Arktis kan bli isfritt sommartid om några decennier. Men de nya analyserna pekar snarare på att det kan ske redan inom det närmaste decenniet.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: