Nyheter

Nytt larmnummer innan årsskiftet

Av: 

Victor Friberg

NYHETER

SOS-alarm: ”Ska avlasta 112”

Inom kort kommer Sverige att få ett nytt larmnummer.

Och om Post- och telestyrelsens förslag står sig, blir det 113 13 som gäller.

– Vi hoppas att detta ska avslasta 112 och samtidigt göra att medborgarna får bättre information, säger Ulf Strandberg på SOS-alarm

Innan årsskiftet kommer Sverige att få ett nytt larm- och informationsnummer.

Tanken är att numret, som enligt Post- och telestyrelsens föreslag blir 113 13, ska avlasta nödnumret 112.

Enligt SOS-alarm ska numret exempelvis användas när man vill ha information om katastrofsituationer, som jordbävningen i Skåne 2008 och de kraftiga översvämningarna i somras.

– När jordbävningen i Skåne inträffade ringde flera tusen personer 112 i Skåne på drygt 20 minuter, och många undrade helt enkelt bara "vad som hänt". Det är ett lysande exempel på när det nya numret kommer att komma väl till pass, säger Ulf Strandberg på SOS-alarm.

Inget nödnummer

Och även om Ulf Strandberg påpekar att 113 13 inte ska vara något nödnummer, så kommer det gå att använda det för larm också.

– Är det en nödsituation förknippad med livsfara så ska man givetvis ringa 112. Men det finns sådana där gråzoner när medborgarna inte riktigt vet vart de ska ringa, när en situation ser oroväckande ut men inte direkt farlig, säger Ulf Strandberg.

Numret är i första hand till för medborgarna men ska även användas som stöd till kommuner och landsting i samband med krissituationer.

– Kommuner, landsting och myndigheter ska också kunna använda sig av det här numret och man ska både kunna få och lämna information på det så att säga, säger Ulf Strandberg.

”Väldigt smart”

På många sätt är 113 13 mycket mer än bara ett telefonnummer.

– Det är faktiskt väldigt smart. Om det pågår flera katastrofer samtidigt ska medborgaren med knappval kunna välja om den vill ha information om exempelvis översvämningen i Helsingborg eller den pandemi som just då drabbat hela landet, säger Ulf Strandberg.

Enligt det regeringsuppdrag som SOS-alarm ålagts ska tjänsten vara i gång innan årsskiftet, och innan dess kommer man att testköra den i nordvästra Skåne.

– Vi kommer att köra en pilot i kommunerna där för att se att allt fungerar som det ska, säger Ulf Strandberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: