Experten: En tidsfråga innan regimen störtar

Av: Josefin Westin

Publicerad:

För femte dagen i rad fortsätter våldet trappas upp i Damaskus.

Det är ett fullt pågående inbördeskrig och gatorna dränks i blod samtidigt som rebellerna slåss mot regimen.

– Så länge regimen sitter kvar fortsätter våldet, säger Magnus Norell, mellanösternexpert.

Våldet sprids ut i olika områden i Syriens huvudstad Damaskus.

Samtidigt kommer rapporter inifrån Syrien om att landets president Bashar al-Assad gömmer sig, antingen i Damaskus eller kuststaden Latakia.

Han ger inte upp, enligt uppgift.

Magnus Norell, mellanösternexpert och forskare på Försvarets Forskningsinstitut har följt läget i Syrien och reder ut några frågetecken:

Kan Assad kliva av självmant?

– Jag tror att vi har passerat det stadiet och det är inte längre någon möjlighet för honom. Ju längre kriget pågår ju svårare är det att hitta någon fredlig lösning och att gå exempelvis i exil. Det är försent. Han har haft flera tillfällen till att göra det. I stället kommer det bli en stökig utveckling på posten Assad.

Hur agerar regimen på gårdagens bombdåd?

– Våldet kommer bara trappas upp. Det finns inga tecken på att det kommer upphöra. Så länge det finns kvar folk i regimen så kommer det fortsätta. Det finns tecken på att regimen är allt mer trängd, men det är inte över för det. Det räcker inte för att regimen ska falla ihop.

Går vi mot att regimen störtas?

– Hade du frågat mig för en vecka sedan hade jag sagt att regimen kunnat hänga kvar en längre tid. Nu är det bara en tidsfråga innan regimen faller på ett eller annat sätt. Risken är att det blir ganska kaosartat tillslut och risken ökar ju längre tid det tar innan omvärlden reagerar humanitärt eller militärt. På sätt och vis har det tåget redan gått. Vi har suttit på våra händer väldigt länge och kommer ångra det bittert en längre tid.

Varför avvaktar omvärlden?

– Man säger att det inte finns någon adress eller organiserad grupp som håller ihop oppositionen. Men det finns gått om oppositionella grupper som man kan hjälpa. I kväll ska FN rösta om resolutionen. Jag tror inte att Kina och Ryssland kommer vika sig och gå med på den. Tiden har runnit ut. De ska inte förvänta sig någon större hjälp. Det är en våldsamma katastrof.

Kan vi bara vänta?

– Ja och det är bäddat för ett ganska kaotiskt maktövertagande. Det är oundvikligt.

Publicerad: