Nyheter

Hjälpte USA hitta bin Ladin – får 33 års fängelse

Av: 

Pontus Ahlkvist

NYHETER

En läkare från Pakistan har dömts till 33 års fängelse för att han hjälpte den amerikanska underrättelsetjänsten att hitta Usama bin Ladin.

Brottet rubriceras som landsförräderi.

Han arbetade som läkare åt regeringen men fick sparken för två månader sedan.

Idag dömdes den pakistanske mannen till fängelse för landsförräderi av en domstol i Khyberprovinsen, för att ha hjälpt USA:s underrättelsetjänst CIA att hitta Usama bin Ladin.

Flyttats till fängelse

Utöver 33 år i fängelse döms mannen till böter på 3 500 dollar, motsvarande runt 26 000 kronor. Han har nu flyttats till ett fängelse i Peshawar, enligt AFP.

bin Ladin sköts till döds av amerikanska styrkor i staden Abbottabad  i maj 2011. Händelsen ledde till försämrade relationer mellan USA och den pakistanska regimen, som hävdade att den inte känt till att bin Ladin uppehållit sig i landet.

Kort efter bin Ladins död greps läkaren misstänkt för att ha medverkat till operationen.

I januari i år bekräftade USA:s försvarsminister Leon Panetta att läkaren hade kopplingar till CIA. Han skulle ha värvats för att samla DNA från bin Ladin i syfte att bekräfta hans identitet.

Clinton: Släpp honom

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har tidigare krävt att mannen ska släppas fri, med motiveringen att han agerat både i amerikanska och pakistanska intressen.

Den pakistanska regimen avvisade kritiken och menade att vilket land som helst hade gjort samma sak om det kom på en egen medborgare med att spionera för en främmande makt.

Bedömare tror att domen mot läkaren kan försämra de redan ansträngda relationerna mellan USA och Pakistan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: