Nyheter

Här träffar Clinton kronprinsessan Victoria

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

STOCKHOLM - VAXHOLM. Sverige lanserar tillsammans med USA en världsomspännande kampanj för att minska kortlivade  klimatpåverkande luftföroreningar.

– De är mycket skadliga för människan och för jordbruket, säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

Initiativet till samarbetet, där nu 16 länder, Världsbanken, FN-organet UNDP och EU-Kommissionen, togs av miljöminister Lena Ek. I april i år hade man det första formella mötet på ministernivå.

Men i går kom Sverige och USA överens om att ta initiativ till en tävling på global nivå om hur man bäst kommunicerar hur viktigt det är att minska de kortlivade klimatpåverkande luftföroreningarna, hur snabbt det ger resultat och hur det påverkar människors hälsa och avkastningen från jordbruket.

– Vi kan inte göra mindre, slog Hillary Clinton fast efter ett tal om initiativet på Fotografiska museet i Stockholm.

Försenad två gånger

USA:s utrikesminister Hillary Clinton befinner sig på ett 1,5 dygn långt besök i Sverige. Innan det ens gått två timmar av det officiella programmet har hon försenat det vid två tillfällen.

Först tog hon sovmorgon och anlände 45 minuter försenad till mötet ombord på M/S Riddarholmen med Carl Bildt (M). Han tog emot Hillary Clinton på Skeppsbron några kvarter från Slottet. Hon var klädd i en kornblå lång kavaj, svarta byxor och ett stort halssmycke och kom alltså trekvart efter en redan framflyttade mötestid.

– Jag är lite sen. Jag väntade på att solen skulle visa sig, sade Clinton som kramades om av Carl Bildt som uppträdde utan slips (den åkte på lite senare under dagen). Jag väntade på att solen skulle visa sig.

Skyddas av prickskyttar

Så snart den amerikanska utrikesministern klivit ombord på Blidösundsbolagets Riddarholmen stävade båten mot Vaxholm under mycket stoar bevakning. Ombord fanns skrivande reportrar från tre svenska medier, Aftonbladet var ett av dem.

Fartyget passagerare färdades under bevakning av  Kustbevakningen, Brandförsvaret, ett otal polisbåtar, grodmän på vattenskoter och flera helikoptrar i luften. Hotell Sheraton, där Hillary Clinton bodde i natt, var helt avspärrat med betongklumpar, det var prickskyttar på taket och garaget under hotellet hade utrymts.

Syrien på agendan – men inte Assange

Under båtresan mot Vaxholm, där försvarsminister Karin Enström (M) som bor där hämtades upp, hade Bildt och Clinton överläggningar. På agendan står bland annat Syrien, fritt internet (både USA och Sverige vurmar för det) och eurokrisen. Trots många bloggare och twittrares övertygelse kommer Wikileaksgrundaren Julien Assange inte diskuteras. När även Karin Enström deltar kommer situationen i Afghanistan att pentetreras.

Och det var där, på kajen när Hillary Clinton skulle hälsa Karin Enström välkommen ombord, som hon för andra gången spräckte tidplanen genom att rusa fram till folksamlingen med amerikanska pappersflaggor på kajen.

Stora delegationer

Med sig har de tre ministrarna relativt stora delegationer som också deltar i överläggningarna, bland andra Sveriges ambassadör i Washington Jonas Hafström och USA:s ambassadör i Stockholm Mark Francis Brzezinski.

Att säga att Stockholms skärgård visade sig från sin bästa sida för Hillary Clinton vore att ta i. Det var sex grader varmt, stark vind - men uppehållsväder för första gången på två dygn.

Träffade Victoria

Efter båtresan deltog Clinton alltså i en miljökonferens på Fotografiska museet där hon och miljöminister Lena Ek (C) talade. På begäran av Clintons stab deltog även kronprinsessan Victoria, klädde i beige.

Därefter är det nya överläggningar, då mellan Clinton och hennes stab, utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt på statsministerns kontor Rosenbad. Besöket i Stockholm avslutas med presskonferens och middag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: